8.12.21

Μητσοτάκης σε Πούτιν: Εμπρηστική ρητορική και επιθετικές ενέργειες από την Τουρκία – Τι απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος

Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα στο Σότσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρωσία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, “είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις, το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και υπήρξα πολύ σαφής με τον συνομιλητή μου. Επισήμανα ότι, δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά δυστυχώς και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν την σταθερότητα στην περιοχή”.

Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, “στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και ασφαλώς του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο πάντα στήριζε και στηρίζει η Ρωσία ως το θεμέλιο, το ουσιαστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο πρέπει να λύνονται διακρατικές διαφορές”. Αναφορικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι εκτιμά την συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο θέμα, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως “υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας”. Ειδικά για τα Βαρώσια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως “επισήμανα ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για εποικισμό της περίκλειστης πόλης δυστυχώς θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα”.
Πούτιν: Σημείο αναφοράς ο διάλογος

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς αξιολογεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως “έχουμε συζητήσει λεπτομερειακά το ζήτημα” και συμπλήρωσε: “Για εμάς σημείο αναφοράς και αφετηρία για όλες τις διαφορές είναι ο διάλογος. Αυτή είναι η πρόθεση και της ελληνικής πλευράς. Εμείς το υποστηρίζουμε, δεν βλέπουμε κανένα εμπόδιο γι’ αυτόν τον διάλογο”.

Ανέφερε πως συζητήθηκε λεπτομερειακά και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Λιβύης. “Βασιζόμαστε στο ότι οι προγραμματισμένες εκλογές θα λάβουν χώρα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, είμαστε σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Ευρώπης και την Τουρκία, και εδώ πιστεύω θα βρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετήσουν όλους και θα επιλύσουν την κατάσταση”.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον πρόεδρο Πούτιν “για το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Θέλω όμως να τονίσω ότι τελικά αυτές οι διαφορές θα λυθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το πλαίσιο το οποίο έχουμε προσδιορίσει είναι πολύ σαφές και η σημαντικότερη διαφορά -το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο- μπορούν να επιλυθούν μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

“Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης, το έκανε με την Ιταλία, το έκανε με την Αίγυπτο. Η πρόκλησή μας, πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι εκτιμά την “πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό ζήτημα” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να λυθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς”.

ΠΗΓΗ: Ε-ΝΙΚΟΣ