8.12.21

Αποστολή Όλυμπος...! Χριστούγεννα στον Όλυμπο και στα ψηλά βουνά

Θέση Πριόνια, Υψόμετρο 1.000 μ.

Το βουνό είναι η ραχοκοκαλιά μας, είναι κοινή μας γλώσσα των Ελλήνων, η αρχή του μύθου, είναι ιδέα και έμπνευση και αέναος τροφοδότης.Εκεί απάνω τοποθετήσαμε τους θεούς και τους αγίους μας.
Γράφει η Βιβή Κωνσταντινίδου
 «Το 80% της χώρας είναι ορεινό και ημιορεινό – τέτοιο ποσοστό συναντάμε μόνο στην Αυστρία. Διαμορφωμένα από ένα πλήθος διαφορετικών γεωλογικών διεργασιών, τα βουνά μας είναι εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο κι όχι μόνο στην όψη, αλλά και στον αέρα τους, στα χώματά τους, στη βλάστησή τους, στα ίδια τους τα βράχια. Αλλού χώματα παχιά, αλλού ακλόνητα μάρμαρα. Αλλού δάση πυκνά κι αλλού λιγοστό χορτάρι και άφθονα βότανα. Αλλού βράχια γυμνά και ξεροβόρι κι αλλού νερά και βουερά ποτάμια. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, πάνω από οκτώ ζώνες από εκατοντάδες διαφορετικά πετρώματα στριμώχνονται στην Ελλάδα, η μία δίπλα στην άλλη, και υψώνονται σε μυριάδες κορφές. Έτσι, ακόμη και σε ένα μόνο βουνό, κάθε πλαγιά του διαφέρει από την άλλη στο τι ζει, τι αντέχει και τι φυτρώνει πάνω της. Κι όλα αυτά σε έναν σχετικά πολύ περιορισμένο χώρο όπως είναι η ελληνική επικράτεια.




Ίσως γι’ αυτό πάνω στα ψηλά βουνά γεννήθηκαν μερικά από τα εμβληματικότερα και συναρπαστικότερα προϊόντα μας, σε θαυμαστή ποικιλία και κυρίως με θαυμαστή ποιότητα.»

Φέτος, λοιπόν, ονειρευτήκαμε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο βουνό. Παρέα με 7 σεφ ανεβήκαμε στον Όλυμπο και μαγειρέψαμε στην ψηλότερη υπαίθρια κουζίνα της Ελλάδας. Αρχηγός η Nikoleta Makrionitou - είμαι ευγνώμων σε εκείνη και σε όλη την ομάδα που έκαναν (και) αυτή την ιδέα πραγματικότητα.
Εκεί, στον Όλυμπο, στρώσαμε ένα μυθικό γιορτινό τραπέζι με τα ορεινά προϊόντα της χώρας μας.
Μαγειρέψαμε εκεί και στο σπίτι, μαζί και με άλλους σεφ, συνολικά 100 πρωτότυπες, μοντέρνες συνταγές με βουνίσιο αέρα. Σας τις παραδίδουμε σε ένα τεύχος που είναι ακριβώς όπως το ονειρευτήκαμε.
Να ’μαστε καλά, να ταξιδεύουμε. Ακόμα και μέσα από τις κατσαρόλες μας, ακόμα και καθιστοί, με τα καλά μας, στο τραπέζι της οικίας μας.
Χρόνια πολλά και καλά, σαν τα ψηλά βουνά
Γαστρονόμος- Καθημερινή.

****
Στις 12/12 ο Γαστρονόμος στρώνει υπαίθριο, γιορτινό τραπέζι με πιάτα εμπνευσμένα από την χειμωνιάτικη κουζίνα των ένδοξων βουνών μας.
Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος σκαρφαλώνει σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, σε μια βουνοκορφή του Ολύμπου, και παρέα με 7 αγαπημένους μάγειρες, στήνει ένα θεϊκό, γιορτινό δείπνο, σε ένα μακρόστενο, υπαίθριο τραπέζι, το πιο ψηλό της ζωής μας.
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, η @Stavriani Zervakakou ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο Γιάννης Λουκάκης, ο @Lucas Mailer, ο @Panayiotis Siafakas και ο @Jordan Tseneklidis μαγείρεψαν παρέα πάνω σε ανοιχτές φωτιές, σε μια υπαίθρια «κουζίνα», όπου μας ετοίμασαν 23 γιορτινές συνταγές με έμπνευση από τα ψηλά βουνά.
Η @Nena Ismyrnoglou, ο @Dimitris Kontopoulos, ο @Asterios Koustoudis και ο @Christophoros Peskias, μαρινάρουν, γεμίζουν και ψήνουν το κρέας και τα πουλερικά της γιορτής: Γαλοπούλα, πάπια, φραγκόκοτα, κόκορας αλλά και χοιρινό μπούτι και αγριογούρουνο και κατσικάκι ρολό γεμίζονται και μαγειρεύονται με μανιτάρια, κάστανα, κολοκύθες, κυδώνια και ρόδια και άλλα βουνίσια καλούδια.
Γλυκό επισφράγισμα, τα πλούσια και πρωτότυπα προφιτερόλ από τον εθνικό μας ζαχαροπλάστη τον Στέλιο Παρλιάρο.
Στον Χριστουγεννιάτικο Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 12 Δεκεμβρίου, κάθε σελίδα είναι μια μικρή απόδραση στο βουνό, κάθε συνταγή μια ευκαιρία για γιορτή!
Διαβάστε για τα υπόλοιπα νόστιμα θέματα του Γαστρονόμου εδώ https://bit.ly/3lH7mZT
Φωτογραφία εξωφύλλου: @Christina Georgiadou
~ Η ομάδα του Γαστρονόμου ~
Αρχισυντάκτης: Angelos Rentoulas
Υπεύθυνη Ύλης: @Maria Vassilopoulou
Συντακτική ομάδα: @Βιβή Κωνσταντινίδου, @Nena Dimitriou, Nikoleta Makrionitou, Georgia Papastamou, @Aris Sklaveniti, Meropi Papadopoulou Christina Tzialla
Digital Food Editor: Marina Petridou
Digital Manager: @Christiana Thomaidi
Creative Art Director: Βαγγέλης Καρατζάς
Art Director: Ακριβή Κάκαβα
Photography & Features Producer: Nasia Diamantidis
Εικονογραφήσεις: Philippos Avramides