8.12.21

Το Media Analysis στο μικροσκόπιο των brands και των επαγγελματιών

Τι πρέπει να προσέξουν τα brands τη νέα χρονιά, ποιους και γιατί αφορά το Media Analysis, ποια είναι τα βασικά metrics

Ένα webinar όπου ξεδιπλώθηκαν όλες οι βασικές πτυχές του Media Analysis πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021 από την εταιρεία Media Analysis & Monitoring, Clip News Α.Ε., με χορηγό επικοινωνίας τον όμιλο Direction Business Network.
Το “Media Analysis:Monitor.Analyse.Predict” παρακολούθησαν επαγγελματίες από όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ εισηγητές ήταν τόσο στελέχη της εταιρείας, όσο και άνθρωποι του Marketing και της Επικοινωνίας. Μέσα σε 90 λεπτά έγινε μια παρουσίαση του τρόπου ανάλυσης δεδομένων, επισημάνθηκαν τα metrics που πρέπει να αποτυπώνονται σε ένα Media Analysis Report, ενώ τέθηκε στο επίκεντρο ο τρόπος με τον οποίο τα actionable insights που προκύπτουν, οδηγούν στη διαμόρφωση μιας επικοινωνιακής προβολής.

Ειδικότερα, η Mercedes Gleeson, Product Marketing Manager της Brandwatch, εστίασε στο ότι στόχος της εν λόγω Digital Listening & Consumer Intelligence πλατφόρμας είναι να δώσει νόημα και «φωνή» στις δισεκατομμύρια απόψεις των καταναλωτών, ώστε τα brands να διαμορφώσουν μια έξυπνη data-driven στρατηγική. Ακολούθως, έδωσε 5 tips που μπορούν να εφαρμόσουν τα brands την χρονιά που έρχεται και συγκεκριμένα: (α) Έμφαση στα όσα λέγονται για το ίδιο το brand, τον ανταγωνισμό του και ευρύτερα για τον κλάδο που δραστηριοποιείται, (β) ταχύτητα κατά την υλοποίηση του τριπτύχου “Listen, Analyse, Repeat”, (γ) εντοπισμός του προς στόχευση κοινού, (δ) εξερεύνηση περαιτέρω συζητήσεων καταναλωτών και (ε) παρακολούθηση της ανάπτυξης των παραπάνω συζητήσεων για εντοπισμό τάσεων.

Έπειτα, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Μπολάνης, Senior Analyst της Clip News, εμβάθυνε στην έννοια του Media Analysis, διευκρινίζοντας ποιους αφορά, γιατί είναι αναγκαίο, ποια τα είδη του και πώς συνδυάζονται δεδομένα από διαφορετικές πηγές για τη δημιουργία ενός τέτοιου Report. Έμφαση δόθηκε, μεταξύ άλλων, και στις τρεις προσεγγίσεις της ανάλυσης της δημοσιότητας στον χρόνο: Proactive, Reactive, Predictive, ενώ ο ομιλητής εξήγησε γιατί πλέον το Media Analysis εξελίχθηκε σε ανελαστική προϋπόθεση των επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση εξωστρέφειας.


Από την πλευρά της, η Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Media Analyst της Clip News, παρουσίασε τα πιο βασικά metrics ενός Media Analysis Report, που αποτυπώνουν οπτικά την πληροφορία, κάθε ένα από τα οποία έχει τη δική του χρηστικότητα. Διευκρινίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι μετρήσεις μπορεί να είναι ποσοτικές, ποιοτικές ή και συνδυασμό των δύο, αφού ένα διάγραμμα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για διατύπωση περαιτέρω συμπερασμάτων και συγκρίσεων.

Τέλος, ένα πάνελ συζήτησης γύρω από την αξιοποίηση των actionable insights με την Κατερίνα Κεχαγιά, VP Media Intelligence & Marketing της Clip News και τη συμμετοχή αξιόλογων στελεχών από τους τομείς του Marketing και της Επικοινωνίας, αποτέλεσε τον ιδανικό επίλογο. Πιο συγκεκριμένα, φιλοξενήθηκαν οι κυρίες: Μελίνα Δημητρίου, Group Account Director, Out of the Box, Έλια Καλλία, Account Director, IKON Public Relations και Μαρία Μπούτσικα, Account Director, Communications & PR, Gravity The Newtons. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημαντικότητα για συνέπεια ως προς τη λήψη ενός Media Analysis Report. Ταυτόχρονα, κατέστη σαφές ότι τα Media Analysis εργαλεία βοηθούν στην καλύτερη προσέγγιση των καταναλωτών, εξυπηρετώντας τους επαγγελματίες στο να αφουγκράζονται και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Κλείνοντας, έγινε ξεκάθαρο ότι μέσα από ένα Media Analysis Report δίνεται η μεγάλη εικόνα, χωρίς να χάνονται μικρές λεπτομέρειες, καθοριστικές για τον σχεδιασμό ενός επικοινωνιακού πλάνου.


Το webinar συντόνισε η Νίκη Αξιώτη, Communications & Content Manager της Clip News.