23.12.21

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! «Πρωτοβουλία Πολιτών» διεκδικεί τα αυτονόητα, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών 7.000 χρόνων αδιάκοπης ιστορίας, της Πιερίας. ΦΩΤΟ

Κατά τις εργασίες κατασκευής της νέας εθνικής οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ στο ίδιο ύψος, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ήρθαν στο φως τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα. Ευρήματα από τη Νεολιθική περίοδος μέχρι και τη Βυζαντινή- 7000 χρόνια αδιάκοπης ιστορίας, έργο του σπουδαίου ανασκαφέα αρχαιολόγου κ. Ματθαίου Μπέσιου .

Οι σωστικές ανασκαφές που έγιναν έφεραν στο φως, τεράστιο όγκο αρχαιολογικού υλικού, πραγματικού θησαυρού, ο οποίος μετά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών, συγκεντρώθηκε και φυλάσσεται στη «Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου» που άνοιξε τις πύλες της το 2016.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 3.981.263,38 ευρώ.
Παρόλο που αποτελεί ένα κτίριο – κόσμημα που πληροί όλες τις προδιαγραφές, από υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μέχρι την κατάλληλη προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, είναι επισκέψιμη μόνο από τις 08:00 μέχρι τις 14:30 τις καθημερινές και μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και τουρίστες του δήμου πρέπει να κλείσουν… ραντεβού εάν θελήσουν να εισέλθουν, επικοινωνώντας προηγουμένως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας! Αυτό βέβαια ισχύει στα χαρτιά! Γιατί εκτός από τους ντόπιους, κανείς δε γνωρίζει για τη Μουσειακή …Αποθήκη, ούτε που βρίσκεται ούτε πως θα πάει. Το χειρότερο βέβαια είναι πως παραμένει κλειστή… Άραγε, για ποιο λόγο ανέδειξε τον πλούτο της Μακεδονικής γης η αρχαιολογική σκαπάνη; Για να τον «ξανα-θάψουμε» στα υπόγεια και στις αποθήκες ενός κτιρίου 4 εκατομμυρίων χωρίς ουσιαστικά τη δυνατότητα επίσκεψης ή ξενάγησης στο χώρο;



  
Λεπτομέρεια λαβής από χάλκινη υδρία 
με μικρό λέοντα και Γοργόνειο- αρχαία Πύδνα, 6ος αι. π.Χ.
(Φωτ. από τον τόμο ¨Πιερίδων Στέφανος¨)

Η αρχαιολόγος κ. Μαρία Καρανίκα, ξεκίνησε μια προσπάθεια τον Μάιο, αγωνιζόμενη για την επισκεψιμότητα της «Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου ». 
Στη σχετική αλληλογραφία και βάσει του ΑΠ 303592- 29/06/2021 εγγράφου του ΥΠΠΟΑ ως απάντηση προς το από 06/05/2021 αίτημα Πολιτών Δήμου Πύδνας- Κολινδρού, αναφέρεται το εξής: 
 «Η υπηρεσία, αντιλαμβανόμενη την ουσία του αιτήματός σας, προτίθεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να τοποθετήσει μία ευδιάκριτη πινακίδα». 
Πόσο είναι άραγε το «αμέσως επόμενο διάστημα» σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα; Δεν αρκούν έξι μήνες;
Η γνωστοποίηση του θέματος, έδωσε μια καλή αφορμή, να συσταθεί «αυθόρμητα και αυτοβούλως» μια ομάδα οκτώ ατόμων «Πρωτοβουλίας Πολιτών», η οποία ζητά εκ νέου –για αρχή- να υλοποιηθεί η σχετική απόφαση και να τοποθετηθούν ευδιάκριτες πινακίδες στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, να αναγράφεται ο τίτλος του οργανισμού, οι ώρες λειτουργίας του για το κοινό, να διευκρινίζεται η είσοδος- έξοδος και κυρίως να γίνει επισκέψιμος από το κοινό. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο, να υπάρχει σχετική πινακίδα στον κόμβο του Μακρυγιάλου, στην είσοδο του χωριού. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, θα πληροφορούνται την ύπαρξη μουσειακού οργανισμού στην εν λόγω περιοχή, θα θαυμάζουν την μακραίωνη ιστορία της Μακεδονικής γης και κατ’ επέκταση θα τονωθεί η τουριστική κίνηση της περιοχής που τόσο ανάγκη έχει η τοπική οικονομία.
Η πιο σημαντική παράμετρος όμως είναι η διευκρίνιση της ταυτότητας του κτιρίου και η άμεση λειτουργία το 2022. 
 Για τις όποιες καθυστερήσεις ας μην σπεύσει κανείς να προβάλει ως δικαιολογία το επιχείρημα της πανδημίας.
  
Mαρμάρινο Νεολιθικό ειδώλιο 
από το Μακρύγιαλο Πιερίας, 5η χιλιετία π.Χ.
Φωτ. από τον τόμο ¨Πιερίδων Στέφανος¨
Οι οκτώ της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» συναντήθηκαν και συνομίλησαν ήδη προχωρώντας σε νέες ενέργειες και δηλώνουν σαφέστατα να φτάσουν μέχρι τέλους ώστε να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου με τη λειτουργία του Μουσείου.
Κι αν αυτά μοιάζουν δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα να υλοποιηθούν (και θα υλοποιηθούν) δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για την απουσία από την ιστοσελίδα του δήμου Πύδνας –Κολινδρού, σχετικής αναφοράς της ευρύτερης περιοχής του Μακρυγιάλου! 
Καμιά πληροφορία, καμιά πρόταση, καμιά αναφορά, καμιά φωτογραφία, την εποχή που το διαδίκτυο, είναι το καθημερινό χρηστικό εργαλείο εκατομμυρίων χρηστών ανά τον κόσμο, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά της γης.
Photo by Freddy Schmitt
 Για τα εν λόγω ζητήματα, οι ομάδα των 8 της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», στηρίζοντας την προσπάθεια της αρχαιολόγου, Μαρίας Καρανίκα, απέστειλε, έγγραφα τόσο προς τον δήμο Πύδνας -Κολινδρού όσο και προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας, με κοινοποίηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμαρχο Δήμου Πύδνας- Κολινδρού κ. Αν. Μανώλα, τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σ. Μαυρίδου το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, τους Βουλευτές Πιερίας κ. Φ. Μπαραλιάκο, κ. Σ. Χιονίδη, την κ. Α. Μάνη – Παπαδημητρίου και την Μπέττυ Σκούφα(η οποία ανέδειξε το καλοκαίρι το θέμα με ερώτηση στη βουλή), ενημέρωσε για τις ενέργειές τους, περιμένοντας την θετική τους ανταπόκριση. Δηλώνουν δε, αποφασισμένοι, να μην αφήσουν να χάνονται 7.000 χρόνια αδιάκοπης ιστορίας της γης και της πατρίδας, από την νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη βυζαντινή, εξαιτίας της αδιαφορίας και της νοοτροπίας των αρμοδίων, τονίζοντας χαρακτηριστικά στις σχετικές επιστολές τους:

«Η Πολιτιστική Κληρονομιά μας πρέπει να γίνει κοινό κτήμα όλων και να αναδειχθεί με κάθε τρόπο. Είναι λυπηρό να διεκδικούμε τα αυτονόητα για τον τόπο, είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε τέτοιου είδους ολιγωρίες, μα συνάμα θα μας βρείτε αρωγούς και συμπαραστάτες σε κάθε σας πρωτοβουλία προς όφελος του τόπου.»
Εικ. Xρυσό στεφάνι με φύλλα κισσού και καρπούς,
 σε τάφο από τη Σεβαστή ¨Τούμπα Παππά¨ Πιερίας
- 4ου αι. π.Χ. (Φωτ. από τον τόμο ¨Πιερίδων Στέφανος¨)

Για την ιστορία, κρίνουμε σκόπιμο, να αναφερθούμε στα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πιερίας, με αλφαβητική σειρά:

Ζαρώτης Διονύσιος - Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός
Ζησοπούλου- Χατζοπούλου Παναγιώτα
Καρανίκα Μαρία - Αρχαιολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Κουνατίδης Χρήστος- Οικονομολόγος, Ξενοδόχος
Μπικηρόπουλος Θεοχάρης -Blogger, Συγγραφέας, Ποιητής
Πορφυρίδου Δήμητρα- Συνταξιούχος υγειονομικός, Υπεύθυνη επιμέλειας βιβλιοθήκης
Τσιτλακίδης Ηρακλής - Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
Vucinic Nada - Δικηγόρος, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος

  

Ευρήματα της αρχαίας Πύδνας και βόρειας Πιερίας σε προθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης...

  
Μαρμάρινη στήλη με ψήφισμα της Πύδνας, 2ος αι. π.Χ.
Φωτ. από τον τόμο ¨Πιερίδων Στέφανος¨



* Η θέση του OlymposVoice.blogspot.com :

«Η κληρονομιά των προγόνων μας αν μη τι άλλο αποτελεί το θεμέλιο λίθο στην πορεία μας στο χρόνο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παρακαταθήκες που έχουμε κληρονομήσει δεν αρκούν να τις επικαλούμαστε-μόνο-, στη νέα πορεία που φιλοδοξούμε να χαράξουμε. Καλούμαστε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, πολίτες και θεσμικοί παράγοντες, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, με σεβασμό στην ιστορία μας και στις νέες γενιές που ακολουθούν. Στην προσπάθεια αυτή της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών», δυστυχώς ξεκινάνε με την «επανάσταση του αυτονόητου». Στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία, ώσπου συνειδητά όλοι να αλλάξουμε στάση, αντιμετώπιση, νοοτροπία, θέτοντας προτεραιότητες στις αξίες και τα ιδανικά του λαού μας, στο μεταίχμιο της ιστορίας που βρισκόμαστε, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Είναι η ώρα που πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις και με όπλα την ιστορική και πολιτισμική συνέχεια, τη γλώσσα και τη πνευματική παράδοση να χαράξουμε τη νέα μας πορεία.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας των Πολιτών, δηλώνουν παρόντες και αποφασισμένοι να ξεκινήσουν διεκδικώντας τα αυτονόητα και ότι θα φτάσουν ως το τέλος.
Είναι και δικό μας καθήκον και υποχρέωση.
Το OlymposVoice.blogspot.com στέκεται αρωγός και συμμετέχει »




Αρχαιότητες με ...λιωμένα νάυλον!!!