Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης, καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στο χώρο της πεζογραφίας, και προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη έχει τιμηθεί επίσης με Κρατικό Βραβείο, με Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και με Βραβείο Public, κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα».
Ο Χρήστος Χωμενίδης δήλωσε για τη σημαντική διάκριση που απέσπασε το βιβλίο του:
«Η απονομή του Ευρωπαικού Βραβείου Μυθιστορήματος στη ‘Νίκη’ είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου, που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη ‘Νίκη’. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μου έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες, που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.
Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιό δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου, νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!»
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Νίκη, εκδόσεις Πατάκη 2014.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου – η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – όταν γεννήθηκε – ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και – όταν μεγάλωσε – έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας µην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, µε ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.
Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η µάνα µου. (Αυτό όµως έχει τη λιγότερη σημασία). Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.
Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.
Ποιος είναι ο Χρήστος Χωμενίδης
Γεννηµένος τον Αύγουστο του 1966 στην Αθήνα, ο Χ.Α. Χωµενίδης έχει τελειώσει τη Νοµική Σχολή.
Το 1993 εξέδωσε το «Σοφό παιδί». Ακολούθησαν άλλα έντεκα µυθιστορήµατα και δεκάδες διηγήµατα, που µεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τουρκικά και στα εβραϊκά.
Το 2015 οι αναγνώστες τίµησαν τη «Νίκη» και το 2019 τον «Φοίνικα» µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος Public.
Στη «Νίκη» απονεµήθηκαν επίσης το Βραβείο Μυθιστορήµατος του περιοδικού «Αναγνώστης» και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Την άνοιξη του 2017, η «Νίκη» µεταφέρθηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία Σταµάτη Φασουλή.
Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο Χ.Α. Χωµενίδης κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιµένει να ελπίζει στο καλύτερο.
Συγχαρητήριο μήνυμα από τον Κ. Μητσοτάκη
Με ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας πιστός αναγνώστης του Χρήστου Χωμενίδη, συγχαίρει τον συγγραφέα γι’ αυτή την σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση.
Όπως τονίζει ο κ. Μητστοάκης, με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος, ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του προσωπική ιστορία ως συγγραφέας.
Και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ως Πρωθυπουργός, ως πιστός αναγνώστης του και ως καλός φίλος, στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια».