13.10.21

ΕΟΠΠΕΠ: Πάνω από 10.800 απόφοιτοι ΙΕΚ θα μετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης τον Οκτώβριο

 Νοσηλευτές, βρεφονηπιαγωγοί, μάγειρες, φύλακες μουσείων, και περίπου ακόμη 180 ειδικότητες πρόκειται να δώσουν μέσα στον Οκτώβριο εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, τον αρμόδιο φορέα για την πιστοποίηση της κατάρτισης των αποφοίτων δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ.

Περισσότεροι από 10.800 απόφοιτοι αναμένεται να διεκδικήσουν την πιστοποίησή τους, την ώρα που σχεδόν οι μισοί εργοδότες την θέτουν ως κριτήριο για ενδεχόμενη πρόσληψη - με το 62,97% όσων έχουν πιστοποιηθεί να βρίσκουν εργασία στο αντικείμενο των σπουδών τους, έναντι ενός 42,98% που δεν έχουν πιστοποιηθεί αλλά απασχολούνται.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιχειρεί να «αναστήσει» την Επαγγελματική Εκπαίδευση με το παράλληλο μηχανογραφικό για όσους δεν επιθυμούν ή δεν κατορθώνουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, ενώ φέτος περίπου 8.000 θέσεις «κλέιδωσαν» αποκλείστικα για τους αποφοίτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων σε 52 ειδικότητες δημοσίων ΙΕΚ, με σκοπό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο θεσμός.

Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, - μήνα εγγραφών για τα δημόσια ΙΕΚ - απόφοιτοι λυκείων είχαν την δυνατότητα να διεκδικήσουν επιπλέον 20.000 θέσεις μεταξύ 100 ειδικοτήτων.


Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, αναφέρθηκε στην τάση των αποφοίτων να μην επιλέγουν την πιστοποίηση ως μέσο σύνδεσης με την αγορά εργασίας, ερμηνεύοντας την εν πολλοίς ως συνέπεια της αποτυχίας του ίδιου του ΕΟΠΠΕΠ να διενεργήσει τακτικά εξετάσεις και να τηρήσει τον σχετικό προγραμματισμό.

«Πέρυσι εν μέσω πανδημίας διεξήγαμε εξετάσεις με συμμετοχή άνω των 10.000 υποψηφίων και το ίδιο πράττουμε και φέτος», διευκρίνισε η κα. Λυτρίβη, επισημαίνοντας πως στόχος του ΕΟΠΠΕΠ είναι πλέον να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους αποφοίτους των ΙΕΚ, ορίζοντας, μεταξύ των άλλων, τον Οκτώβριο ως μήνα που κάθε χρόνο θα διεξάγονται εξετάσεις.