9.9.21

Ο Ανόητος Διανοούμενος (ΑΔ) (NASSIM NICHOLAS TALEB)

Ο Ανόητος Διανοούμενος είναι συνδρομητής στο περιοδικό The New Yorker, που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι Φιλισταίοι να μάθουν να παριστάνουν ότι ξέρουν να... μιλήσουν για την ανέλιξη, το νευρο-κάτι, τις γνωστικές προκαταλήψεις και την κβαντομηχανική. Ο ΑΔ δεν βρίζει ποτέ στα κοινωνικά μέσα. Μιλάει για την «ισότητα των φυλών» και την «οικονομική ισότητα», αλλά ποτέ δεν βγαίνει έξω για ποτό με έναν αλλοδαπό ταξιτζή (και πάλι, δεν έχει πραγματικό προσωπικό διακύβευμα, εφόσον, θα το λέω μέχρι να βραχνιάσω, η έννοια είναι παντελώς άγνω στη στον ΑΔ). Ο σύγχρονος ΑΔ έχει παρευρεθεί σε περισσότε ρες από μία ομιλίες TED ή έχει παρακολουθήσει περισσότερες από δύο ομιλίες TED στο YouTube.

Ο ΑΔ συγχέει την Εγγύς Ανατολή (την αρχαία Ανατολική Μεσόγειο) με τη Μέση Ανατολή.


Ο ΑΔ έχει στο ράφι της βιβλιοθήκης του ένα αντίτυπο της πρώτης σκληρόδετης έκδοσης του βιβλίου Ο Μαύρος Κύκνος, αλλά συγχέει την απουσία αποδείξεων με την απόδειξη της απουσίας. Πιστεύει ότι οι ΓΤΟ είναι «επιστήμη», ότι η «τεχνολογία» τους εμπίπτει στην ίδια κατηγορία κινδύνων με τις συμβα τικές τεχνικές αναπαραγωγής.

Συνήθως, ο ΑΔ κατανοεί τη λογική πρώτου επιπέδου, αλλά όχι τις συνέπειες δεύτερου (ή υψηλότερου) επιπέδου, με αποτέλεσμα να είναι τελείως ανίκανος σε πολύπλοκους τομείς.

Ο ΑΔ γίνεται μέλος μιας λέσχης για να έχει ταξιδιωτικά προνό μια: αν είναι κοινωνικός επιστήμονας, χρησιμοποιεί στατιστικά στοιχεία χωρίς να γνωρίζει πώς έχουν προκύψει, όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ΑΔ πηγαίνει σε λογοτεχνικά φεστιβάλ και τρώει σαντουιτσάκια με αγγούρι, με μικρές μπουκιές τη φορά, συνοδεύει την μπριζόλα του με κόκκινο κρασί (ποτέ λευκό).

Δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην «ψευδοδιανόηση» και στη «διανόηση» όταν απουσιάζει το προσωπικό διακύβευμα· τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναφέρει την κβαντομηχανική τουλάχιστον δύο φορές σε συνομιλίες που δεν είχαν καμία σχέση με τη φυσική. Ο ΑΔ αρέσκεται να χρησιμοποιεί πιασάρικους όρους από τη φιλοσοφία της επιστήμης όταν σχολιάζει ασύνδετα φαινόμενα η οπτική του κατά την εξέταση ενός δεδομένου προβλήματος είναι πολύ πιο θεωρητική απ’ όσο χρειάζεται.



ΤΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ

NASSIM NICHOLAS TALEB

Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΆΡΙΘΜΟΣ