4.9.21

Mansplaining – Τι είναι και γιατί εξοργίζει τις γυναίκες

Η λέξη «mansplaining», που μάλλον ακούστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή, δια στόματος Φώφης Γεννηματά, είναι ένας σχετικά πρόσφατος όρος για μία συμπεριφορά, όμως, που υπήρχε πάντα.Ουσιαστικά, αποτελεί συνδιασμό των λέξεων «man» και «explaining».Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου ένας άντρας εξηγεί κάτι – συνήθως, σε μία γυναίκα – με υπεροπτικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και συχνά με λανθασμένο ή υπερβολικά απλουστευμένο τρόπο, που υποτιμά τη νοημοσύνη ή τις γνώσεις του συνομιλητή.

Πολλές φορές, μάλιστα, αυτός που εξηγεί γνωρίζει λιγότερα για το θέμα από τον… συνομιλητή του!
Τον πρώτο καιρό που άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος ήταν κυρίως για να δηλώσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά από έναν άντρα σε μία γυναίκα.
Πλέον όμως χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας του συνομιλητή.
Επιρρεπείς στο mansplaining είναι φυσικά οι πολιτικοί, το έχουν κάνει όμως οι περισσότεροι άνδρες – αν όχι όλοι.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 2008 από την συγγραφέα Ρεμπέκα Σόλνιτ και δεν είναι τυχαίο που καθιερώθηκε τόσο εύκολα, αφού ήταν χιλιάδες οι γυναίκες που μπόρεσαν να ταυτιστούν.
«Κάποια στιγμή ένας άνδρας προσπάθησε να μου εξηγήσει ένα άρθρο. Ένα άρθρο που είχα γράψει εγώ η ίδια», έγραφε το 2017 στο twitter η δημοσιογράφος Olivia Nuzzi και από κάτω δεκάδες γυναίκες μοιράστηκαν ανάλογες εμπειρίες τους.



Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα mansplaining συνέβη στο World Science Festival του 2017, όπου είχαν μαζευτεί τα πιο λαμπρά μυαλά των επιστημών.
Εκεί, η θεωρητική φυσικός, Veronika Hubeny, συμμετείχε σε πάνελ, όπου υπήρχαν μόνο άνδρες συνάδελφοί της. Ο συντονιστής του πάνελ, Jim Holt, άφηνε τους άνδρες επιστήμονες να ολοκληρώσουν τα όσα είχαν να πουν, αλλά δεν έκανε το ίδιο και με την Hubeny.
Μάλιστα, ο Holt απηύθυνε ερώτηση στην Hubeny, η οποία αφορούσε τις θεωρίες που εκείνη μελετούσε και, αντί να την αφήσει να απαντήσει, απάντησε… ο ίδιος!

Ο Holt εξήγησε τις θεωρίες, πάνω στις οποίες έχει αφιερώσει όλη της την καριέρα η Veronika Hubeny, λες και η ίδια δεν βρισκόταν μπροστά του. Χρειάστηκε μάλιστα, να επέμβει μια γυναίκα από το κοινό, για να του πει επιτέλους να σταματήσει.

Συμπέρασμα;
 Πρώτον, εάν δεν γνωρίζετε κάτι καλά, δεν είναι κακό να το παραδέχεστε και δεν δείχνει αδυναμία. 
Επίσης, ακόμα και να τη βγάζετε καθαρή για καιρό, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης και θα καταλάβει ο περίγυρός σας ότι αυτά που λέτε είναι… αρλούμπες!

Δεύτερον, ακόμα και αν όντως γνωρίζετε περισσότερα από το συνομιλητή σας για κάποιο θέμα, αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να είστε υπερόπτης, ούτε αγενής.


Το βρήκαμε εδώ:
https://www.in.gr