10.8.21

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα χωριό σαν σκηνικό ταινίας

Εκείνη την παγωμένη νύχτα του Γενάρη του 1980 το χιόνι πέφτει πυκνό στις πλαγιές του Ολύμπου και τα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού...είναι έρημα. Από την πλατεία όμως ακούγονται φωνές και τραγούδια. Στο παλιό σχολείο γίνεται γλέντι και οι χοροί καλά κρατούν. Μέχρι που ακούγεται το “Στοπ” του σκηνοθέτη και όλα σταματούν.
Αυτή είναι μία από τις σελίδες της ιστορίας του οικισμού Παλαιός Παντελεήμονας, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε το χωριό για να κάνει εδώ γυρίσματα για την ταινία «Μεγαλέξανδρος». Χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη θάλασσα, το χωριό έχει επιλεγεί πολλές φορές ως τόπος γυρισμάτων. Ερημώθηκε τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του αναζήτησαν πιο εύκολη πρόσβαση και πιο ήπιο κλίμα δίπλα στη θάλασσα, δημιουργώντας τον Νέο Παντελεήμονα.

Μπορεί το τοπίο του παραδοσιακού χωριού να προσφερόταν για κινηματογραφικά γυρίσματα, αλλά οι κάτοικοι περνούσαν δύσκολο χειμώνα. Αυτό το εγκαταλελειμμένο χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τα σοκάκια γίνεται το 1980 το ιδανικό σκηνικό για την ταινία-έπος του Αγγελόπουλου. Μετά από λίγα χρόνια θα αρχίσουν και άλλοι να εκτιμούν την ομορφιά του χωριού και να αψηφούν τα 4 ανηφορικά, γεμάτα στροφές χιλιόμετρα που οδηγούν από τον νέο οικισμό στον παλιό. Ανακαλυπτουν το χωριό και αρχίζουν να φροντίζουν τα ερειπωμένα σπίτια και τις αυλές. Το 1986 ο οικισμός χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός και τα πέτρινα κτίρια αναπαλαιώνονται με συγκεκριμένους κανόνες έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του χωριού. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό με όχημα και στην είσοδο του χωριού δημιουργείται ένα μεγάλο πάρκινγκ για τους επισκέπτες, οι οποίοι όλο και αυξάνονται. Στο χωριό στήνονται ξενώνες, ανοίγουν ταβέρνες και καφέ.

η συνέχεια κάνοντας κλικ εδω: https://www.travel.gr