Στο εν λόγω συμπέρασμα φτάνει τουλάχιστον έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 άνδρες και γυναίκες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, μία στις τρεις γυναίκες και περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα άνδρες ψεύδονται για το ερωτικό παρελθόν τους.
Αναλόγως με την περίπτωση, το ψέμα που λένε άλλοτε αυξάνει τους παρελθόντες ερωτικούς συντρόφους και άλλοτε τους μειώνει.
Η τάση αυτή όμως δεν είναι αθώα.
Πότε γίνονται οι αποκαλύψεις
Σε ποια φάση της σχέσης όμως τίθεται προς συζήτηση το ερωτικό παρελθόν του ζευγαριού; Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι η συζήτηση γίνεται εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών στη σχέση. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς δήλωσαν πως σκόπιμο είναι να γίνεται η συζήτηση κατά τον πρώτο μήνα της σχέσης.
Αντίστοιχα, το 13,5% των ερωτηθέντων λένε πως η συζήτηση για το ερωτικό παρελθόν πρέπει να γίνει 5-8 μήνες μετά την έναρξη της σχέσης.
Ο μαγικός αριθμός
Παρ’ όλα αυτά, άνδρες και γυναίκες ως φαίνεται έχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει «πολλοί ερωτικοί σύντροφοι». Όπως έδειξε η έρευνα, για άνδρες και γυναίκες ο «ιδανικός» αριθμός ερωτικών συντρόφων που μπορεί κάποιος να έχει στη ζωή του είναι μεταξύ 7 και 8. Αν έχει 2-3, θεωρείται πολύ συντηρητικός/-ή. Αν έχει 14-15, θεωρείται ασύδοτος/-η.
Αυτά ισχύουν στη θεωρία. Στην πράξη, το ερωτικό παρελθόν ποικίλλει ανά περιοχή και χώρα. Στις ΗΠΑ, λ.χ., ο μέσος όρος ερωτικών συντρόφων που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 7,2. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική διακύμανση από πολιτεία σε πολιτεία:
Ο μέγιστος αριθμός ερωτικών συντρόφων είναι 15,7 και αναφέρθηκε στη Λουϊζιάνα
Ο ελάχιστος αριθμός ερωτικών συντρόφων είναι 2,6 και αναφέρθηκε στη Γιούτα
Η διαφορά μοιάζει τεράστια. Εν τούτοις, στη Γιούτα η πλειονότητα των κατοίκων απέχουν για θρησκευτικούς λόγους από το σεξ εκτός γάμου.
Διαφορές παρατηρούνται και στο ερωτικό παρελθόν των Ευρωπαίων. Στην ίδια έρευνα, οι Βρετανοί ανέφεραν κατά μέσον όρο 7 ερωτικούς συντρόφους. Οι Γάλλοι ανέφεραν 10 και οι Ολλανδοί 6,9. Αντίστοιχα οι Ιταλοί ανέφεραν κατά μέσον όρο 5,4 ερωτικούς συντρόφους.
Συνολικά, ο μέσος όρος των ερωτικών συντρόφων που έχουν οι Ευρωπαίοι ανήλθε σε 6,2. Τον ίδιο αριθμό ανέφεραν και οι Γερμανοί.
Γιατί λέμε ψέματα
Η έρευνα όπως αναφέρει σχετικά το iatropedia.gr, εξέτασε επίσης τα ψεύδη των δύο φύλων, όσον αφορά τους ερωτικούς συντρόφους που είχαν στη ζωή τους. Οι άνδρες αύξαναν συχνότερο τον αριθμό αυτό, ενώ οι γυναίκες τον μείωναν.
Ειδικότερα το 41,3% των ανδρών και το 32,6% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι λένε ψέματα για το ερωτικό παρελθόν τους. Μάλιστα το 5,8% των γυναικών και το 10,1% των ανδρών παραδέχτηκαν ότι αναλόγως με την περίπτωση αυξομειώνουν τον αριθμό αυτό.
Οι ερευνητές που επεξεργάστηκαν τα ευρήματα της έρευνας λένε ότι είναι απόλυτα κατανοητό γιατί κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να πουν ψέματα για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Όπως λένε: «Οι ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν τους άνδρες να πιστέψουν ότι πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό τους, για να φαίνονται πιο «εντυπωσιακοί». Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να μειώσουν τον αριθμό τους, για να μην τις θεωρήσουν «εύκολες».
Ζήλια, ανασφάλεια και φόβος
Το ενδιαφέρον πολλών ανδρών για το ερωτικό παρελθόν των συντρόφων τους αντικατοπτρίζει πιθανώς γνωστές πτυχές της σεξουαλικής ψυχολογίας, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού.
Και ενώ πολλοί άντρες επιλέγουν να αγνοήσουν το ερωτικό παρελθόν των συντρόφων τους, υπάρχουν και εκείνοι που αισθάνονται ανασφάλεια και ζήλια ενώ κάποιοι άλλοι νιώθουν διέγερση για τις ερωτικές σχέσεις του παρελθόντος.
Σε μια μελέτη που διεξάχθηκε στην Αγγλία πολλοί από τους συμμετέχοντες που τώρα βιώνουν διέγερση όταν σκέφτονται το ερωτικό παρελθόν της συντρόφου τους, στην αρχή ένιωθαν έντονη ζήλια, ανασφάλεια και φόβο.
Ανησυχούσαν ότι μπορεί να μην ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν το παρελθόν ή ένιωθαν ότι είχαν λιγότερο σεξουαλική εμπειρία από τη σύντροφό τους.
Και ενώ σε κάποιους αυτή η ζήλια παρέμεινε, κάποιοι άλλοι τη μετέτρεψαν σε διέγερση.
Αυτός ο μετασχηματισμός αντιπροσωπεύει μια διαδικασία που ονομάζεται «ερωτικοποίηση του φόβου.»
Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι θέλουν να ξεπεράσουν κάτι που φοβούνται, το μετατρέπουν σε σεξουαλική εμπειρία, μετατρέποντας έτσι τη δύναμη του φόβου τους σε μια ερωτική μηχανή.
Έτσι, η ζήλια μπορεί να μετατραπεί σε σεξουαλική διέγερση. Εξάλου ένα γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο είναι ότι τις περισσότερες φορές ποθούμε κάποιον περισσότερο, όταν γνωρίζουμε ότι οι άλλοι τον επιθυμούν.
Επίσης το ενδιαφέρον είναι πως αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό στους άντρες. Αντίθετα, πολύ λίγες γυναίκες αναφέρουν παρόμοιο ενδιαφέρον για το ερωτικό παρελθόν των συντρόφων τους.
Κλείνοντας, αν ο σύντροφός σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την παρελθοντική σεξουαλική σας ζωή κάνοντάς σας να νιώθετε άβολα, μη διστάσετε να του επισημάνετε ότι δεν θέλετε ή και δεν είστε έτοιμοι να συζητήσετε το συγκεκριμένο θέμα, τουλάχιστον όχι τώρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να το κάνετε στο μέλλον αν εσείς δεν το επιθυμείτε.
ΠΗΓΗ: https://www.in.gr