Η κα Ευθυμίου ξενάγησε το ακροατήριο, με τρόπο μοναδικό και παραστατικό, στην περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνέχειες και ασυνέχειες που παρατηρούνται στη νοοτροπία και τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων του Ελληνικού έθνους, από τότε έως σήμερα.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, καλωσόρισε την κα Ευθυμίου στις υπώρειες του εμβληματικού Ολύμπου και υπογράμμισε την σπάνια ικανότητά της, ως πανεπιστημιακής καθηγήτριας, να μεταφέρει και να προσφέρει απλόχερα την επιστήμη έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου, διδάσκοντας ιστορία σε χιλιάδες Ελλήνων, ως μια ευκαιρία αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κα Ουρανία Κατσαμάκα, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Απασχόλησης και Καινοτομίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Υποδεχόμενη την κα Ευθυμίου στο βήμα σημείωσε ότι «η Μαρία Ευθυμίου εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει την “Ελλάδα της φλόγας” και όχι την “Ελλάδα της στάχτης”, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στο τελευταίο βιβλίο της, «Ρίζες και θεμέλια», ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Με τις ομιλίες της απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, κάθε ηλικίας, αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Γιατί μαθαίνοντας την ιστορία της χώρας τους, θα μπορέσουν να σκεφτούν γι’ αυτήν και όχι απλά να συλλογίζονται χωρίς στόχο. Μιλάει για την Ιστορία με πάθος, με ψυχή, γιατί γι’ αυτήν μόνο έτσι πρέπει να την προσεγγίζει κανείς».