12.5.21

«I can’t BREATHE» – 50σέλιδο υπόμνημα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος για τη δυσοσμία

Πενήντα συνημμένα δημόσια έγγραφα, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, περιλαμβάνει το υπόμνημα 49 σελίδων που απέστειλε η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I can’t BREATHE», προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Χρήστο Ταγαρά.
Το ίδιο υπόμνημα, μαζί με τα συνημμένα και τις φωτογραφίες έχει κοινοποιηθεία από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στους 4 βουλευτές Πιερίας, ενώ στις προθέσεις της είναι σταλεί και σε φορείς, συλλόγους και μέσα ενημέρωσης.

Σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ο.Π.Π. «I can’t BREATHE», τονίζει ότι έχει χάσει «τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης σε τοπικό επίπεδο» κάτι που την «αναγκάζει» (προφανώς και ενόψει θέρους) να απευθυνθεί απ’ ευθείας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους αρμόδιους (εκτός Πιερίας) ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η ανάρτηση
Αναλυτικά στην ανάρτησή της στο facebook η Ομάδα αναφέρει: «…Τον περασμένο Σεπτέμβρη με χαρά και ανακούφιση, ακούσαμε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος της δυσοσμίας και της περιβαλλοντικής ρύπανσης της τάφρου και να δηλώνει ρητά ότι, «την αρμοδιότητα ελέγχου των ρεμάτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή την έχει το Τμ. Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πιερίας… Είναι ευθύνη όλων μας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κεντρικά, αλλά και όλων των συνεργαζόμενων και εποπτευόμενων φορέων περιφερειακά από πλευράς διοίκησης είτε αφορά τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είτε τις περιφέρειες είτε και τους δήμους με συγκεκριμένο ρόλο και με συνολική ευθύνη συντονισμένοι μεταξύ μας να λύσουμε προβλήματα».

Εμμέσως πλην σαφώς,, λοιπόν, ο κ. Ταγαράς, έκρουσε τον κώδωνα για ανάληψη ευθυνών και ενεργειών. Δυστυχώς, το μήνυμα δεν ελήφθη, με την Ομάδα μας να έχει καταγγείλει τέσσερις φορές περιβαλλοντικές παραβάσεις στην τάφρο. Όπως δε, έχετε ενημερωθεί τόσο από εδώ, όσο και από τα τοπικά ενημερωτικά blogs, εύλογα μας δημιουργήθηκε η πεποίθηση, από την στάση της αρμόδιας Π,.Ε. Πιερίας στις καταγγελίες και τα αιτήματα της Ομάδας, αλλά και το πως διαχειρίστηκε και παλαιότερες καταγγελίες, ότι δεν υπάρχει η βούληση να γίνουν στοχευμένες ενέργειες.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, έχοντας, χάσει και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης σε τοπικό επίπεδο, έχουμε στείλει επιστολή στον υφυπουργό κ. Ταγαρά, συνοδευόμενης από αναλυτικό ιστορικό της υπόθεσης, που αποτελείται από κείμενο 49 σελίδων και 50 συνημμένα δημόσια έγγραφα, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες. Η επιστολή και το ιστορικό κοινοποιήθηκε, επίσης, στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στις βουλεύτριες/τές ν. Πιερίας.

Το ιστορικό θα σταλεί και σε όλους τους φορείς και συλλόγους, με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή η Συντονιστική Επιτροπή καθώς και τους δημοσιογράφους του τόπου μας.»