12.5.21

Εκεί που η τέχνη αναδεικνύει την ιστορία – Το σχέδιο του Δήμου Κατερίνης για το Εργοστάσιο Εμποτισμού του ΟΣΕ. Πως θα μεταμορφωθεί ο Σ.Σ.

Του Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά
Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά μια ολόκληρη περιοχή και να «προσθέσει πλούτο» στο Δήμο εκπονεί ο Δήμος Κατερίνης. Η πρόταση της δημιουργίας μιας «Τεχνόπολις», ενός Κέντρου Καινοτομίας και Πολιτισμού-Μουσείου Τεχνολογίας ΟΣΕ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης, έχει μπει στις ράγες της υλοποίησης, και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα «σημαντικό βήμα μπροστά», όπως τονίζουν και από τον Δήμο Κατερίνης
Εδώ και πολλά χρόνια μια τεράστια έκταση είχε εγκαταλειφθεί και μόνο κάποια σημεία και στοιχεία της θυμίζουν ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια «ζώσα δραστηριότητα» πολύ σημαντική για τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους, αλλά και για την τοπική κοινωνία, προσφέροντας εργασία σε πολλούς Πιεριείς. Το Εργοστάσιο Εμποτισμού του ΟΣΕ, το μοναδικό πάνω στον «οδικό άξονα» Αλεξανδρούπολης-Αθηνών αποτέλεσε σημείο αναφοράς για δεκαετίες. 


Η γεωγραφική θέση της Κατερίνης (η οποία χιλιομετρικά είναι στο μέσον του άξονα) ήταν ο βασικός παράγοντας για τη δημιουργία (τη δεκαετία του ’30) ενός εργοστασίου, που μπορούσε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΟΣΕ της εποχής. Ακριβώς αυτή, η γεωγραφική θέση είναι που προσθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στον Δήμο Κατερίνης. Στο μέσον της Ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο ενός σημαντικού οδικού άξονα που με τα χρόνια εκσυγχρονίστηκε, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λάρισα την «πρωτεύουσα» της Θεσσαλίας.


Η συνέχεια εδώ: https://eptanews.gr