8.3.21

Εθνικός Ήρωας. Ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος-Η απελευθέρωση της Κατερίνης, τα ονόματα των νεκρών ΦΩΤΟ

Ο Δημήτριος Σβορώνος γεννήθηκε στα Σβορωνάτα Κεφαλλήνιας το 1859. Συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Κατερίνης και με την ανδρεία του αναπτέρωσε το ηθικό των στρατιωτών που οδήγησε στην μεγάλη νίκη. Σκοτώθηκε, με ηρωικό τρόπο πάνω στη μάχη. Σκοτώθηκε ως ένδοξος Έλληνας, δίνοντας το αίμα του για την απελευθέρωση των Μακεδονικών εδαφών.
Προς τιμήν του, το χωριό Κολοκούρι της Πιερίας, το χωριό μας, μετονομάστηκε σε Σβορώνος. Τιμώντας έτσι τον Εθνικό ήρωα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συμπολεμιστών του, ήταν από τους πλέον μορφωμένους αξιωματικούς της σειράς του. Μετριόφρων, μεγαλόκαρδος και γενναίος.


  
15 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 1912 , μια ιστορική ημερομηνία για την απελευθέρωση της Κατερίνης. Μετά την ιστορική μάχη Ξημερώνει στις 7,30 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1912, μια άλλη μέρα.
Ήταν Τρίτη, τα Ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν στην πόλη της Κατερίνης.
Οι κάτοικοι από τα μπαλκόνι των σπιτιών και στις άκρες των δρόμων ζητωκραύγαζαν τον στρατό που περνούσε από τις κεντρικές οδούς 7ης Μεραρχίας και Μ. Αλεξάνδρου.
O Ελληνικός στρατός καταφθάνει στο σημερινό πάρκο όπου τον υποδέχθηκε ο ενθουσιώδης λαός με επικεφαλής τον Επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα. Ξεχύθηκαν δάκρυα χαράς και υποδέχτηκαν τους ελευθερωτές με ελληνικές σημαίες, λέγοντας « Χριστός Ανέστη».




Λαός και στρατός, πήγαν στην εκκλησία της Θείας Ανάληψης, όπου τελέστηκε Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης από τον Επίσκοπο.

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης, κηδεύτηκαν οι ήρωες νεκροί της μάχης της Κατερίνης: 
Δημήτριος Σβορώνος Αντισυνταγματάρχης, Δημήτριος Νίκας Υπολοχαγός, 
Λοχίας Βίγκος Θωμάς. 
Στρατιώτες: 
ο ανήλικος Κρητικός Κονταξάκης,
 Βασίλλας Γεώργιος,
 Σαράντης Αντώνιος, 
Ανευλαβής Β και
 6 άνδρες ( Τρύφων Γιαννουλάκης) 
και 3 γυναίκες που σκότωσαν φεύγοντας οι Τούρκοι.

Αιώνια η μνήμη.
Αθάνατοι.