4.3.21

Να περιμένουμε τουλάχιστον 50 σεισμούς πάνω από 4 ρίχτερ...Τρέμει η γη...Δύσκολη η νύχτα στη Θεσσαλία

Δύσκολη η νύχτα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας που τις τελευταίες ώρες ζουν με την αγωνία κάποιου μεγάλου μετασεισμού. Δεκάδες σπίτια... έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και πολλά είναι ακατοίκητα. Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ελασσόνα, στο Δαμάσι, το Κουτσόχερο και δεκάδες άλλες περιοχές ετοιμάστηκαν από νωρίς για να διανυκτερεύσουν είτε σε σκηνές που διαμοιράστηκαν από την Πολιτική Προστασία είτε σε κάποια συγγενικά τους πρόσωπα.

Ξενοδοχεία και σκηνές

Τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν μπορούν να περάσουν τη νύχτα σπίτια τους. Νωρίτερα η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Ψυχραιμία και υπομονή συνέστησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, μιλώντας  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μετά τον σεισμό με επίκεντρο την Ελασσόνα.
«Ο σημερινός σεισμός έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος. Είναι πάρα πολύ απίθανο στο ίδιο ρήγμα να έχουμε τη γένεση κάποιου άλλου σεισμού, το θεωρώ εντελώς αδύνατο» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν ο σεισμός που ταρακούνησε τη χώρα ήταν ο κύριος σεισμός.

Πολλοί μετασεισμοί

Όπως τόνισε, έχουν παρατηρηθεί μετασεισμοί της τάξεως των 5 βαθμών.
«Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα Ρίχτερ, γενικά η ακολουθία θα έχει καμιά πενηνταριά σεισμούς πάνω από τέσσερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το 50% μέχρι αύριο το βράδυ και το 75% μέχρι την επόμενη εβδομάδα» σημείωσε.