4.3.21

Η Επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία – Το Παράδειγμα του Καταφυγίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στις 8 Μαρτίου

Ποιο είναι πραγματικά το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν τα ορεινά χωριά και το Καταφύγι ως ζωντανές κοινότητες στα Πιέρια; Ποιες είναι οι υπάρχουσες καταγραφές διαφόρων συγγραφέων οι οποίες προσδιορίζουν το χρόνο ίδρυσης τους; Ποια είναι τα νέα στοιχεία που υπάρχουν από Οθωμανικές πηγές για ορεινά χωριά από τον 16ο αιώνα; Και τέλος ποια ήταν ζωή, στο ορεινό Καταφύγι την περίοδο της τουρκοκρατίας; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καθώς και σε πολλά άλλα θα δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, μετά από σχετικές έρευνες που πραγματοποίησε, ο Καθηγητής, Συγγραφέας και τ. Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Ζήνων Σατραζέμης στη σημερινή του ομιλία. “Η Επανάσταση στη Μακεδονία: Θυσία υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες”.







Το θέμα της δεύτερης εισήγησης «Η Επανάσταση στην Μακεδονία: Θυσία υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες». θα αναλυθεί από τον Ιστορικό, Στρατηγικό Αναλυτή & Εταίρο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο. Η Επανάσταση στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος αποτέλεσε ένα από τα προπύργια της Εθνεγερσίας. 
Η Φιλική Εταιρεία είχε αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο στελεχών της στον μακεδονικό χώρο, το οποίο προπαρασκεύασε την Επανάσταση κινητοποιώντας μεγάλες μάζες και διατηρώντας διαύλους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους Έλληνες. 
Η Επανάσταση κράτησε περίπου δύο χρόνια, από την άνοιξη του 1821 έως τα τέλη του 1822, με ποταμούς αιμάτων και θυσιών για την αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού. 
Η κινητοποίηση πανίσχυρων οθωμανικών στρατιωτικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή της Επανάστασης στην Μακεδονία. Παραταύτα η θυσία δεν πήγε χαμένη καθώς δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να εδραιωθεί η Επανάσταση στη Ρούμελη και στον Μωριά. Χωρίς την θυσία των Μακεδόνων αγωνιστών οι πολυάριθμες σουλτανικές στρατιές θα κατέβαιναν στον Νότο απειλώντας την Επανάσταση εν τη γενέσει της.