Το θέμα της δεύτερης εισήγησης «Η Επανάσταση στην Μακεδονία: Θυσία υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες». θα αναλυθεί από τον Ιστορικό, Στρατηγικό Αναλυτή & Εταίρο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο. Η Επανάσταση στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος αποτέλεσε ένα από τα προπύργια της Εθνεγερσίας.
Η Φιλική Εταιρεία είχε αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο στελεχών της στον μακεδονικό χώρο, το οποίο προπαρασκεύασε την Επανάσταση κινητοποιώντας μεγάλες μάζες και διατηρώντας διαύλους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους Έλληνες.
Η Επανάσταση κράτησε περίπου δύο χρόνια, από την άνοιξη του 1821 έως τα τέλη του 1822, με ποταμούς αιμάτων και θυσιών για την αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού.
Η κινητοποίηση πανίσχυρων οθωμανικών στρατιωτικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή της Επανάστασης στην Μακεδονία. Παραταύτα η θυσία δεν πήγε χαμένη καθώς δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να εδραιωθεί η Επανάσταση στη Ρούμελη και στον Μωριά. Χωρίς την θυσία των Μακεδόνων αγωνιστών οι πολυάριθμες σουλτανικές στρατιές θα κατέβαιναν στον Νότο απειλώντας την Επανάσταση εν τη γενέσει της.