27.3.21

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2021 από τον Σταύρο Παρχαρίδη*

«Είπε την τελευταία ατάκα στο έργο που έπαιζε. Ο κόσμος ενθουσιασμένος χειροκρότησε. Δεν ήξεραν όμως πως αυτό θα ήταν, για πολύ καιρό, το τελευταίο χειροκρότημα για όλους. Ότι θεωρούσαν δεδομένο την επόμενη κιόλας μέρα θα αποδεικνυόταν πως δεν είναι.»

Σχεδόν ένας χρόνος μετά, και στις νεκρικά ήσυχες και σκοτεινές αίθουσες θεάτρου οι άδειες καρέκλες συνομιλούν με την “γλώσσα” τις σιωπής, με τους ερμητικά σβηστούς προβολείς, ενώ ανάμεσά τους η πορφυρή μισή αυλαία προσπαθεί να αντέξει τον χωρισμό της με το υπόλοιπο μισό της, το οποίο κι αυτό απομονωμένο στην απέναντι πλευρά, φλερτάρει με τις μαύρες κουΐντες που όπως πάντα απόμακρες κάνουν τα παράπονά τους στα ανυψωμένα σταγκόνια. Την τόση «εν σιγή» επικοινωνία δεν αντέχει η Σκηνή η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να δώσει θάρρος σε όλο το θέατρο.

«Σήμερα είναι παγκόσμια μέρα θεάτρου μην το λησμονεί κανείς σας αυτό. Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε το κάθε χειροκρότημα από τον κάθε θεατή ξεχωριστά. Το δυνατό και αργό του κυρίου στην δέκατη σειρά που ήρθε γιατί του γκρίνιαξε η γυναίκα του. Το αδύναμο αλλά ενθουσιώδες χειροκρότημα της εγγονής που την έφερε η γιαγιά της για να δει πρώτη φορά παράσταση. Ύστερα εκείνο του νεαρού που χειροκροτεί παθιασμένα όχι γιατί του άρεσε η παράσταση απαραίτητα, αλλά γιατί πρότεινε για πρώτο ραντεβού να δουν μια κομεντί σε ένα μικρό θεατράκι, ελπίζοντας η κοπέλα να συγκινηθεί και να φωλιάσει στην αγκαλιά του. Και εκείνο το άλλο το «χλιαρό» χειροκρότημα του σνομπ ζευγαριού που αντί να αφεθεί στην μαγεία την αναλύει. Ας θυμηθούμε το χειροκρότημα των ηθοποιών που στο τέλος της πρεμιέρας υποδέχονται τον σκηνοθέτη που ακόμη και αυτήν την στιγμή καθώς υποκλίνεται με σεβασμό σε θεατές και συνεργάτες σκέπτεται τι πρέπει να διορθώσει. Τέλος ας θυμηθούμε το χειροκρότημα όλων όσων θυμούνται τις παραστάσεις μας και χαμογελούν, νοσταλγούν, επιθυμούν να μας ανταμώσουν. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα θα φύγει το σκοτάδι και θα έρθει το φως. Σήμερα είναι γιορτή ας γιορτάσουμε χειροκροτώντας όπου και να βρισκόμαστε, όπως και να νοιώθουμε. Όλοι γνωρίζουν πως μας λείπουν όσο τους λείψαμε και μεις. Εύχομαι σύντομα ξανά όλοι μαζί.»

Υ.Γ. Όλοι εμείς από το θέατρο ΜΑΙΩΤΡΟΝ σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας και το χειροκρότημά σας. Σύντομα όλοι μαζί.

*** Ο Σ. Παρχαρίδης είναι ηθοποιός -σκηνοθέτης και συγγραφέας 



http://www.kulturosupa.gr/theatromania/20121-40193/?fbclid=IwAR1C8zBewRvjxr7r552leqiko4WCArYLkKQv19Rmhpo0--QaLFjEDEf-pxY