3.2.21

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ όροι που πρέπει να προσθέσεις στο λεξιλόγιό σου. Non Binary (Μη δυαδικό) ή Genderqueer, Gender Fluid, Ασέξουαλ, Queer κλπ

Με τα coming outs να αυξάνονται, το βασικό ΛΟΑΤΚΙ+ γλωσσάρι μας αναπτύσσεται ραγδαία. Κι αν ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί με τρόπο που να μπορεί να χωρέσει στην αντίληψή μας προσανατολισμούς και διαθέσεις, αυτή τη διαδικασία καλούμαστε να την πιέσουμε και λίγο. Με πιο πρόσφατο το come out του Elliot Page, του ηθοποιού που μέχρι να αγαπήσει εξ ολοκλήρου αυτό που είναι ήταν γνωστός ως Ellen Page, πολλοί άνθρωποι γύρω μας έδειξαν χαωμένοι ως προς την ορολογία που καλούμαστε να ενσωματώσουμε στις ζωές μας για να καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε και εμείς με τη σειρά μας όλα τα πλάσματα που βρίσκοντας το κατάλληλο κοινωνικό πλαίσιο, αυτοπροσδιορίζονται ανοιχτά.

Το κοινωνικό πλαίσιο το συντονίζουμε εμείς και για να γίνει ακόμα πιο φιλόξενο, συγκεντρώσαμε κάποιους όρους που από δω και πέρα οφείλουμε να γνωρίζουμε. Γιατί η αυτό-ολοκλήρωση και η σεξουαλικότητα είναι ένας μαγικός κόσμος που ευτυχώς δεν έχει στενά, στερεοτυπικά όρια.

Τρανς (ή Διεμφυλικός)


Πρόκειται για έναν όρο-ομπρέλα, που περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν μια ταυτότητα φύλου, η οποία είναι διαφορετική από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Κάτω από αυτή την ομπρέλα περιλαμβάνονται πολλαπλές ταυτότητες φύλου, όπως τρανς άνδρας, τρανς γυναίκα, non-binary, genderqueer, genderfluid, κ.λπ.

Non Binary (Μη δυαδικό) ή Genderqueer

Ένα non binary άτομο δεν αναγνωρίζει το δυαδικό φύλο και δεν καθορίζει την ταυτότητα φύλου του βάσει αυτού. Οι μη δυαδικές ταυτότητες μπορεί να εμπίπτουν στην ομπρέλα των τρανς, καθώς πολλά μη δυαδικά άτομα ταυτίζονται με ένα φύλο διαφορετικό από το φύλο που τους έχει ανατεθεί.

Gender Fluid

Γενικώς, ο όρος περιγράφει τα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου ποικίλει και έχουν διαφορετικές ταυτότητες φύλου σε διαφορετικές φάσεις. Όπως τα nonbinary άτομα, έτσι και τα gender-fluid με διαφορετικό φύλο σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες.

Ασέξουαλ

Το ασέξουαλ άτομο δε βιώνει καμία ή βιώνει πολύ λίγη σεξουαλική έλξη. Κάθε ασέξουαλ άτομο βιώνει τις σχέσεις, την έλξη και τη διέγερση διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, η ασεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας αυτών των ατόμων, στο φάσμα των οποίων ανήκουν τα ασέξουαλ, τα graysexual (άτομα που βιώνουν έλξη, αλλά σε μικρότερο βαθμό), αλλά και τα demisexual άτομα (που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο αφού έχουν αναπτύξει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με ένα άλλο άτομο).

Ίντερσεξ

Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου (χρωμοσώματα, γεννητικά όργανα, ορμονική δομή) που δεν ανήκουν αυστηρά σε θηλυκές ή αρσενικές κατηγορίες. Συχνά, οι γονείς τους συμβουλεύονται από γιατρούς να περάσουν από χειρουργικές και ιατρικές επεμβάσεις, ώστε το σώμα τους να συμμορφώνεται με τα αρσενικά ή τα θηλυκά χαρακτηριστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν είναι απαραίτητες και ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στα ίντερσεξ παιδιά.

Πανσέξουαλ/Omnisexual

Πρόκειται για δυο όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν άτομα με ρομαντική, σεξουαλική ή συναισθηματική επιθυμία για άτομα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου.

Queer

Ο όρος queer έχει εξελιχθεί σε ακαδημαϊκό όρο, που είναι συμπεριληπτικός στα άτομα που δεν είναι ετεροφυλόφιλα ή/και cisgender. Περιλαμβάνει λεσβίες, ομοφυλόφιλους άντρες, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα. Γενικότερα, η queer θεωρία αμφισβητεί τις ετεροκανονικές κοινωνικές νόρμες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα και στηρίζει πως οι έμφυλοι ρόλοι είναι κοινωνικές κατασκευές. Παραδοσιακά, ο όρος ήταν κακοποιητικός και έτσι μέχρι σήμερα έχει αρνητική χροιά για κάποια άτομα.

Questioning

Είναι η προσωπική διαδικασία διερεύνησης της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού. Μερικά άτομα χρησιμοποιούν τον όρο και για να ονομάσουν την ταυτότητά τους μέσα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Cis ή Cisgender

Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα άτομα που δεν είναι τρανς. Χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που το ετεροφυλόφιλος χρησιμοποιείται για τα μη ομοφυλόφιλα άτομα.

Φυλοδιαφορετικός

Ο όρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει ένα άτομο του οποίου η ταυτότητα φύλου διαφέρει από την τυπική ταυτότητα φύλου και τους έμφυλους ρόλους και νόρμες που αποδίδονται από τη γέννηση.

Biromantic

Πρόκειται για όρο που περιγράφει τη συναισθηματική έλξη προς άτομα, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου τους. Ωστόσο, αυτή η έλξη δεν έχει σεξουαλική διάσταση.

https://www.playboy.gr/lifestyle/sex-life/oi-loatki-oroi-poy-prepei-na-prostheseis-sto-lexilogio-soy/