Ένα εξ αυτών είναι η σαρδέλα Καλλονής, που θα είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ.
Ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ καταχωρούνται, εκτός της σαρδέλας Καλλονής, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου.
Επίσης, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσανατολίζεται και στην επιλογή του «ασπρομύτικου» φασολιού της Λήμνου, προκειμένου να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την Προγραµµατική Σύµβαση µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών για τα προϊόντα αυτά. Ειδικότερα, θα έκανε την έρευνα για τον προσδιορισµό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και των φυσικοχηµικών- οργανοληπτικών παραµέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των ανωτέρω προϊόντων και αποδεικνύουν το δεσµό τους µε τον τόπο παραγωγής τους.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
https://www.huffingtonpost.gr/entry/sardela-kallonis-pop_gr_601a6ec3c5b69137248e2627