14.1.21

Θεραπεία κορονοϊού με λεμφοκύτταρα: Σε δύο μήνες τα πρώτα αποτελέσματα

Σε δύο μήνες, όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του «Παπανικολάου» Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, αναμένεται να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα στην έρευνα για τη θεραπεία του κορονοϊού με λεμφοκύτταρα.

Η έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφορά τις δυνατότητες που θα προκύψουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού με τη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων και κυρίως στη θεραπεία και στην εφαρμογή εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων (γονίδια) και θα αξιοποιούν συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι σε δύο μήνες θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα «αρχικώς για τη στοχευμένη επιλογή των ασθενών που θα μπορούν να ωφεληθούν από φάρμακο σε κυκλοφορία και ακολούθως για την παραγωγή ενός κυτταρικού φαρμάκου».




«Σύντομα, μέσα από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με μια πολύ απλή διαδικασία θα γνωρίζουμε ποιος ασθενής χρειάζεται να μπει σε ΜΕΘ και ποια θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του. Και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στην παραγωγή ενός κυτταρικού φαρμάκου, που θα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των ασθενών», τόνισε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.



Η μελέτη της ομάδας επιστημόνων της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης κλινικής γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους εκατό χιλιάδων ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η χρηματοδότηση αυτή λύνει τα χέρια στους ερευνητές, ενώ η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στο αίτημα που διατύπωσε ο ίδιος σε επιστολή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των επιστημόνων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» και χρηματοδοτεί την πρωτοποριακή έρευνά τους, περιμένοντας τα αποτελέσματα να έχουν άμεση εφαρμογή και να αποτελέσουν μια νέα αρχή με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ήδη, το έργο τους έχει βραβευτεί παγκοσμίως και μέχρι το τέλος του μήνα η Περιφέρεια θα εγκρίνει και επίσημα την εκταμίευση των απαιτούμενων πόρων, ώστε το έργο των επιστημόνων να συνεχιστεί και να αποδώσει καρπούς» πρόσθεσε. Σημείωσε παράλληλα ότι το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους, η ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία, αλλά πρέπει να υπάρξει και θεραπεία. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι μέσα από τη δουλειά της ερευνητικής ομάδας του «Παπανικολάου», η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.



https://www.newsbeast.gr/health/arthro/7000758/therapeia-koronoioy-me-lemfokyttara-se-dyo-mines-ta-prota-apotelesmata