27.1.21

Μαυρονέρι Πιερίας (Αίσων)

Ένας ποταμός που γεννιέται στις μεγάλες κορφές της Πιερίας, κυλάει κάθετα σε έναν μεγάλο κάμπο σχηματίζοντας ένα πλούσιο παρόχθιο δάσος και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο. Το Μαυρονέρι είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πιερίας και απλώνεται, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σε μια έκταση 50 περίπου χιλιομέτρων, καλύπτοντας μια λεκάνη απορροής 655 τ.χλμ. 

Ο ποταμός σηματίζεται από τη συμβολή δεκάδων μικρών χειμάρρων, πηγών και ρεμάτων που έχουν τις πηγές τους στον Όλυμπο, τα Πιέρια Όρη και τον Τίταρο. 
Στα ψηλά του δημιουργεί ένα φαράγγι μήκους δέκα χιλιομέτρων, τα γνωστά στενά της Πέτρας. Οι τρεις μεγάλοι παραπόταμοι του είναι ο Μορνιώτικος, ο Μπριαζιώτικος και ο Πέλεκας και όλοι μαζί συναντούν το Μαυρονέρι κοντά στο ύψος της Νέας Εφέσου, απ’ όπου ο ποταμός μετά από 7 χιλιόμετρα εκβάλλει στο Θερμαϊκό. 

Το Μαυρονέρι έχει από παλιά δύο μικρά φράγματα, της Μόρνας και της Εξοχής. Στις εκβολές του σχηματίζεται ένα όμορφο σύμπλεγμα υγροτόπων που απλώνονται σε ένα μήκος 5 χιλιομέτρων παράλληλα με την ακτή. Παρότι ο ποταμός δέχεται έντονες πιέσεις από τους ανθρωπογενείς παράγοντες, παραμένει ένα σημαντικό καταφύγιο για την άγρια πανίδα της περιοχής. 
Το Μαυρονέρι βρίσκεται μόλις 3,3 χλμ. νοτιότερα της Κατερίνης και στα νερά του διοχετεύονται τα απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, ενώ κοντά στις εκβολές του υπάρχει έντονη πίεση από το κυνήγι. Παράλληλα, παρότι πρόκειται για έναν σχετικά μεγάλο ποταμό με αρκετά νερά, τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν στερεύει λόγω της υπεράντλησης του νερού για την άρδευση του μεγάλου κάμπου. 
Το Μαυρονέρι ήταν ένας γνωστός ποταμός από την αρχαιότητα και στην ιστορία είχε και άλλες ονομασίες, όπως 
Αίσων, 
Μίτυς,
 Πετριώτικος,
 Φίδαρης και Καρασί 
που στα τούρκικα σημαίνει Μαυρονέρι.

 Σήμερα ο ποταμός και οι γύρω του περιοχές είναι ιδανικές για εξερεύνηση, καθώς η απουσία πολλών οικισμών και η παρουσία ενός πυκνού παρόχθιου δάσους στη μέση ενός γυμνού από δέντρα κάμπου προσελκύει πολλά άγρια ζώα.
Η βλάστηση γύρω από το Μαυρονέρι αποτελείται από ένα δάσος από σκλήθρα, πλατάνια, διάφορες ιτιές, γαύρους, φτελιές, λεύκες και βάτα, ενώ πιο ψηλά συναντάει κανείς βελανιδιές και καστανιές. 

Στις εκβολές του ποταμού απλώνονται εκτάσεις από σαλικόρνιες και βούρλα, ενώ υπάρχουν και λίγα σημεία στα οποία αναπτύσσονται όμορφες αμμοθίνες. Κοντά στο ποτάμι μπορεί κανείς να συναντήσει ενδιαφέροντα είδη, όπως το Epilobium angustifolium, το Pancratium maritimum, τον Astragalus suberosus haarbachii, την Bellardia trixago, την Calystegia sepium, την Angelica sylvestris, την Cakile maritima, τον Acinos suaveolens, το Centaurium erythraea, τον Acinos suaveolens, τον Adonis annua, το Buglossoides arvensis, τον Convolvulus arvensis, το Cynanchum acutum, το Echium italicum, την Linaria chalepensis, την γλαδιόλα Gladiolus italicus, την Mentha longifolia, το Nasturtium officinale, την Persicaria lapathifolia, το Prasium majus, την Sanicula europaea, το Alisma plantago-aquatica, το Onopordum illyricum. κ.ά.
Το Μαυρονέρι είναι ένας σημαντικός τόπος για την ορνιθοπανίδα και αυτό γιατί βρίσκεται κοντά στο μεγάλο εκβολικό σύστημα του Αλιάκμονα, αλλά και στις Αλυκές Κίτρους και έτσι πολλά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά από τις παραπάνω περιοχές σταθμεύουν και εδώ. Παράλληλα το δάσος συγκεντρώνει πολλά είδη από τον κάμπο που βρίσκουν προστασία στα δέντρα. 
Από τα αρπακτικά εδώ απαντώνται στικταετοί, τσίφτες, καλαμόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια, πετρίτες, σπάνια κιρκινέζια, μαυροκιρκίνεζα, νανογέρακα, μπούφοι, τυτούδες και κουκουβάγιες. 
Από τους ερωδιούς εδώ ζούν νυχτοκόρακες, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες και κρυπτοτσικνιάδες. 

Από τα παπιά κοντά στις εκβολές συναντάει κανείς πρασινοκέφαλες, κιρκίρια, βαρβάρες, χουλιαρόπαπιες, σφυριχτάρια, κιρκίρια και γκισάρια. Άλλα είδη είναι οι κορμοράνοι, τα ννανοβουτηχτάρια, τα σκουφοβουτηχτάρια, οι μαυροκέφαλοι γλάροι, οι λεπτόραμφοι γλάροι, οι φαλαρίδες, οι λευκοί πελαργοί, οι καλημάνες, οι αλκυόνες, τα ψευταηδόνια, οι αμπελουργοί, τα ψαρόνια, οι αβοκέτες, οι καλαμοκανάδες, οι ποταμοσφυριχτές, τα καλαμοτσίχλονα, οι κοκκινοσκέληδες, τα μπεκατσίνια, τα ποταμογλάρονα, οι χαλκοκουρούνες, οι σταρήθρες, οι μικρογαλιάντρες, οι κοκκινοκελάδες και οι τρυποφράχτες.

Τα αμφίβια περιλαμβάνουν είδη, όπως ο κοινός φρύνος, ο πρασινόφρυνος, ο δεντροβάτραχος και ο βαλκανοβάτραχος. 
Η ερπετοπανίδα αποτελείται από μεσογειακές χελώνες, αβλέφαρους, τρανόσαυρες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα, σαπίτες, εφιούς, κ.ά. 

Το Μαυρονέρι είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τόπος για την παρουσία της βίδρας. 
Άλλα θηλαστικά είναι οι αλεπούδες, τα πετροκούναβα, οι νυφίτσες, οι σκαντζόχοιροι, οι μυγαλές και διάφορα είδη από νυχτερίδες. 
Στα νερά του ποταμού ζούνε χέλια (Anguilla anguilla), στις ρηχές λούτσες των εκβολών ζαχαριάδες (Aphanius fasciatus), ενώ συχνά μέσα στο ποτάμι μπαίνουν κεφαλόπουλα για να γεννήσουν.

Πως θα πάτε
Το Μαυρονέρι βρίσκεται μόλις 3,3 χιλιόμετρα νοτιότερα της Κατερίνης. Ένας λαβύρινθος από χωματόδρομους μέσα στους κάμπους οδηγεί στις όχθες και στις εκβολές και δεν είναι δύσκολο να χαθεί κανείς. Αρκεί να έχετε σαν σημάδι τα δέντρα του παρόχθιου δάσους. Προσοχή στα τσοπανόσκυλα των κτηνοτροφίων και στους κυνηγούς που ιδιαίτερα τον χειμώνα είναι σχεδόν παντού στην περιοχή.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.21210986053302, Longitude:22.58145031420895)



https://www.naturagraeca.com/ws/214,278,318,1,1,%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CE%A0%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-(%CE%91%CE%AF%CF%83%CF%89%CE%BD)