30.10.20

Πρωτόκολλο παράδοσης του ταμείου του δήμου Κατερίνης (31η Οκτωβρίου 1913). ΤΖΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Φιλόλογος - αρχαιολόγος

Όταν απελευθερώθηκε η Κατερίνη (Οκτώβριος 1912), ο Μουχαρέμ Ρουστέμ ήταν ήδη δήμαρχος της πόλης. Παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 1915, χάρη στην εμπιστοσύνη των Κατερινιωτών, για την καλή του διοίκηση, αλλά κυρίως γιατί κατόρθωσε να παραδώσει ασύλητο το δημοτικό ταμείο.
Έτσι, με το πρωτόκολλο παράδοσης (31.10.1913) παρέδωσε (ως δήμαρχος), στον διορισθέντα δημοτικό εισπράκτορα του δήμου Κατερίνης, Δημήτριο Κ. Δήμου, τα παρακάτω: Λίρες οθωμανικές, λίρες Αγγλίας, φράγκα, δραχμές, μετζήτια = (ασημένιο τουρκικό νόμισμα), δίγροσα & μονόγροσα, μπεσλίκια = (ασημένιο τουρκικό νόμισμα) και διάφορα άλλα ψιλά νομίσματα (μικρής αξίας).
Όλα τα παραπάνω νομίσματα, τα μετέτρεψε σε 26.166 γρόσια = (τουρκικό ασημένιο νόμισμα - υποδιαίρεση της τουρκικής λίρας - “kurus” - και στον ελληνικό χώρο ήταν γνωστό ως “γρόσι”). Το Σεπτέμβριο του 1915 τον Μουχαρέμ Ρουστέμ, τον διαδέχθηκε ο Βασίλειος Κυργιάννης, ο οποίος έγινε και ο πρώτος έλληνας δήμαρχος της Κατερίνης.
Η Κατερίνη, εκείνη την εποχή, ένα έτος μετά την απελευθέρωση από τον ελληνικό στρατό (Οκτώβριος 1913), ήταν μια μικρή πόλη, που είχε χίλιες εξακόσιες περίπου οικίες, ενώ ο πληθυσμός της ανέρχονταν σε εννέα χιλιάδες κατοίκους, (οκτώ χιλιάδες χριστιανοί και χίλιοι περίπου μουσουλμάνοι). Το μόνο που απομένει τώρα, είναι να βρεθεί ένας οικονομικός αναλυτής, ο οποίος θα μας κάνει αναγωγή, το ποσό που παρέδωσε ο απερχόμενος τούρκος δήμαρχος Μουχαρέμ Ρουστέμ (26.166 γρόσια), στο σημερινό νόμισμα (ευρώ), ώστε να γνωρίζουμε σε ποια (οικονομικά) κατάσταση, παρέλαβε το δήμο Κατερίνης ο πρώτος Έλληνας δήμαρχος (Βασίλειος Κυργιάννης).