14.9.20

Ο ρόλος της δίαιτας DASH στην αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος της υπέρτασης

Η υπέρταση είναι ένα απ’ τα υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο βαριά λοίμωξη εφόσον ένα άτομο... με υψηλή πίεση μολυνθεί με covid-19. Πολλοί ρωτούν αν η λύση για έναν υπερτασικό είναι η γνωστή και πολυδιαφημισμένη δίαιτα DASH.

Ο ιατρός, Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, μας λύνει τις απορίες για τη συγκεκριμένη διατροφή και τα οφέλη της:Αναμφισβήτητα, η δίαιτα DASHβρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Από τις πρώτες κιόλας μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητά της ενάντια στην αυξημένη αρτηριακή πίεση τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθεις και η προσκόλληση στη δίαιτα DASH οδήγησε σε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 6 έως 11 mmHg! Τι περιλαμβάνει όμως η δίαιτα DASH;

Η συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία εμφανίζει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεσογειακή διατροφή που είδαμε παραπάνω, προωθεί την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών και ανεπεξέργαστων υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις για την εφαρμογή της υποδεικνύουν τα παρακάτω: Λαχανικά: περίπου πέντε μερίδες την ημέρα

• Φρούτα: περίπου πέντε ανά την ημέρα
• Υδατάνθρακες: περίπου επτά μερίδες την ημέρα
• Γαλακτοκομικά (χαμηλών λιπαρών): περίπου δύο μερίδες την ημέρα
• Άπαχο κρέας: περίπου δύο ή λιγότερες μερίδες ανά ημέρα
• Ξηροί καρποί και σπόροι: 2 έως 3 φορές την εβδομάδα

Επιπλέον, βασικό χαρακτηριστικό της είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και πιο συγκεκριμένα νατρίου στα 1500mg/ημέρα.

Ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις υπέρτασης;

Οι θετικές επιδράσεις της δίαιτας DASH δε σταματούν εδώ. Η εφαρμογή της μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, στην μείωση τριγλυκεριδίων, της LDL «κακής» χοληστερόλης και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Επιπλέον, η εφαρμογή της συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Τέλος, φαίνεται να είναι χρήσιμη και σε περιπτώσεις χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα θνησιμότητας από κάθε αιτία στους ενήλικες.
Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δίαιτα DASH αποτελεί πολύτιμο εργαλείο τόσο για τη διαχείριση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και όχι μόνο.

https://menshouse.gr/covid-19/129543/oi-giatroi-apantoyn-o-rolos-tis-diaitas-dash-stin-antimetopisi-toy-ypokeimenoy-nosimatos-tis-ypertasis