30.7.20

Ένας πρόεδρος, ένας νυν καλλιτεχνικός διευθυντής και δύο πρώην...σε μια φωτογραφία!!!

Του Θεοχάρη
Μπικηρόπουλου
Το 49ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Αρχαιολογικό πάρκο Δίου ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του κόντρα στον ...κορονοιό....

Στην έναρξη και στην εκδήλωση:
ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΓΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, λάβαμε το δελτίο τύπου και τις φωτογραφίες από το γραφείο τύπου του Φεστιβάλ Ολύμπου, σε δεύτερο χρόνο όμως προσέξαμε τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε..!

Βλέπουμε λοιπόν σε πρώτο πλάνο την αρχαιολόγο Μαρία Ιατρού, και τους τέσσερις άντρες του πολιτισμού της Πιερίας (και όχι μόνο).
Από δεξιά ο πρώην δήμαρχος και νυν πρόεδρος του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, που έβαλε "πλάτες" στον θεσμό στα πιο δύσκολα χρόνια των μνημονίων και τα κατάφερε, οδηγώντας το 49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ στον μισό αιώνα του το 2021, αφήνοντας το στήγμα του και κάνοντας το αδύνατο δυνατό για να υπάρχει ο θεσμός, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του από παλαιότερες κομματικές ή αυτοδιοικητικές θέσεις ...

Δεύτερος από δεξιά ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιώργος Χανδόλιας, που έρχεται από τη σχολή ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ και το ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ, (που μόνο οι αδαής δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό)...Από την Αθήνα, ο εκ Μ. Μηλιάς ορμώμενος, Γιώργος Χανδόλιας, ηθοποιός και σκηνοθέτης "αιρετικός" για πολλούς, ήρθε κι έδωσε όντως γνήσιο καλλιτεχνικό χαρακτήρα στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ όντας γνωστός και φίλος του "σιναφιού" από τον πρώτο μισό αιώνα της ζωής του. ΚΑΤΑΦΕΡΕ από τις προσωπικές του γνωριμίες να φέρει εδώ στην "επαρχία" παραστάσεις που δε θα ερχότανε!
Είναι δε από όλους αποδεκτό, ότι οι επιλογές εκδηλώσεων και παραστάσεων, έδωσαν "πνοή" στο φεστιβάλ γιατί ήταν πράγματι αυτό που "λέει" ο τίτλος του: καλλιτεχνικός διευθυντής.

ΑΚΡΙΒΩΣ δίπλα από τον Γιώργο Χανδόλια, έτερος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Θανάσης Μπίντας, ο οποίος πέρασε από το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ, ως πρόεδρος,  άφησε το επιτυχημένο αποτύπωμά του και στη συνέχεια μετακόμισε και οργάνωσε 2 ΦΕΣΤΙΒΑΛ στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...! 

Η συναυλία της Νανάς Μούσχουρη έμεινε στην ιστορία και ως γεγονός αλλά και για το ...πρόβλημα της διαμονής (δεν υπήρχε πεντάστερο το 2000 μΧ στην Πιερία για να μείνει κι έμεινε στη Θεσσαλονίκη!)
Οι δημόσιες σχέσεις του και το άνοιγμα προς τα ΜΜΕ έδωσαν άλλο αέρα στο φεστιβάλ στην εκτός ορίων Πιερίας φήμη του αλλά και στον προγραμματισμό, με εξαιρετικές παραστάσεις.

ΤΕΛΟΣ αφήσαμε τελευταίο, τον πρώτο -ή από τους πρώτους- καλλιτεχνικούς διευθυντές του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ,  τον ηθοποιό και σκηνοθέτη ΓΙΏΡΓΟ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗ.
Τον Φουρνιάδη, εμείς -μαθητές της δεκαετίας του ΄80- τον γνωρίσαμε από τις παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών που σκηνοθετούσε με τα Λύκεια του νομού και που πραγματικά μας μύησε στην αρχαία τραγωδία βλέποντας για πρώτη φορά τις παραστάσεις των συμμαθητών μας στο Γήπεδο του ΠΙΕΡΙΚΟΥ (γεμίζοντας τη μεγάλη κερκίδα με χιλιάδες θεατές).
Ο ΦΟΥΡΝΙΑΔΗΣ ήταν μαζί με τον αείμνηστο Κλέαρχο Γώττα και την πρωτοπόρα εκείνη παρέα της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ - που έγραψε ιστορία- η ψυχή του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, οι στυλοβάτες της ιδέας,  επί σειρά ετών, προσφέροντας προσωπικό χρόνο για τον θεσμό (κουβαλώντας ακόμη και στην πλάτη καθίσματα στο Κάστρο του Πλαταμώνα ο ίδιος, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για μεροκάματα εργατών...)
Αξέχαστες μου έχουν μείνει οι συνεντεύξεις του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΟΥΡΝΙΑΔΗ τόσο στην ΕΡΜΗΣ όσο και στους ραδιοσταθμούς της Κατερίνης, για το πάθος με το οποίο μιλούσε για το θέατρο και τις αρχαίες τραγωδίες. Οι πρώτες δεκαετίες είναι συνδεδεμένες με το όνομά του.

Σ΄ αυτή τη φωτογραφία, αποτυπώνεται λοιπόν η ιστορία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ με τα πρόσωπα που το αγάπησαν και υπηρέτησαν το θεσμό. 

ΟΧΙ πως δεν έριξαν ιδρώτα και άλλοι πολλοί συμπολίτες μας ΑΛΛΑ οι εν λόγω άντρες έχουν ήδη εν ζωή συνδέσει το όνομά τους με τον πενηντάχρονο πολιτιστικό θεσμό της χώρας μας.
 ΠΡΟΤΕΙΝΩ ότι συν τοις άλλοις θα πρέπει να αποτελούν και την επίτιμη καλλιτεχνική επιτροπή του 50ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2021....
Πολλοί θα διαφωνήσουν με αυτή την ιδέα, για καθαρά στείρους κομματικούς λόγους.

 Η πρώτη και τελευταία "αντιπαλότητα" στο Φεστιβάλ ήταν η κομματικής φύσεως!
ΝΟΜΙΖΩ ότι ο πολιτισμός ενώνει και πρέπει να ενώνει όσο και αν δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από την κομματική καθεστηκυία τάξη!
Ε, και..;