2.5.20

Νομικές διεκδικήσεις Κατα του Δημοσίου, Τραπεζών, ΟΤΑ, ΔΕΗ, & άλλων ΝΠΔΔ εξαιτιας covid19. Ανετράπη ο οικονομικός σχεδιασμός επιχειρήσεων.

Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες στρέφονται ομαδικά κατά του κράτους ζητώντας αποζημιώσεις και μειώσεις φόρων, εισφορών, δόσεων κλπ λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών Άρθρ.388ΑΚ
Διότι αυτή η απροσδόκητη μεταβολή λόγω της πανδημίας προκάλεσε αιτιωδώς την υπέρμετρη επάχθεια της παροχής των οφειλετών ενόψει και της αντιπαροχής.
Τα γεγονότα αυτά πρέπει να είναι απρόβλεπτα για τους συμβαλλόμενος κατά τον χρονο σύναψης της σύμβασης σύμφωνα με τους κανόνες της συνήθους επιμέλειας δλδ δεν απαιτείται τα γεγονότα να χαρακτηρισθούν ως ανωτέρα βία
Η εκπλήρωση της παροχής από τον εκάστοτε οφειλέτη καθίσταται δυσχερής δυσβάσταχτη για αυτο σε βαθμό μη ανεκτό από την έννομη τάξη σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και της επιείκειας και συνεπώς σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται η αναπροσαρμογή λύση της σύμβασης.
Χιλιάδες οφειλέτες έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία η οικονομική καταστροφή αντιμετωπίζουν δυσχέρειες για την εκ μέρους τους εκπλήρωση η τήρηση της σύμβασης.
Συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων γεννά κατά τηνΑΚ388 διαπλαστικο δικαίωμα του θιγόμενου από την απρόοπτη μεταβολή των συνθηκων οφειλέτη χωρις δικη του υπαιτιοτητα να ζητήσει από το Δικαστήριο την αναπροσαρμογή η την λύση της σύμβασης.
Σύμφωνα με την διάταξη ΑΚ388η αναπροσαρμογή η λύση της σύμβασης προϋποθέτει την έκδοση διπαπλαστικης δικαστικής απόφασής .
Το έκτακτο συμβάν κρίνεται αντικειμενικά.
Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ασκήσει το διαπλαστικο δικαίωμα είτε με διαδικαστική Αγωγή η Ανταγωγη είτε κατ' ένσταση δλδ με αυτοτελή αμυντικό ισχυρισμό κατά της Αγωγής με την οποίαν ζητείται η αναγνώριση της υποχρέωσης του από την Σύμβαση η καταδικη του στην οφειλόμενη συμβατική παροχή.
Η πανδημια εκτροχιασε τον οικονομικό προγραμματισμό πολλων επιχειρήσεων (Εμπόριο,Τουρισμός) που υπολόγιζαν σε βελτιουμενα και αυξανόμενα εισοδήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους καθισταμενοι υπερημεροι και αδυνατουντες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα.
Οι οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορα λόγω τουcivid 19ισοδυναμουν με εκείνες είναι αντίστοιχες των Μνημονίων καθώς το οικονομικό περιβάλλον μεταβλήθηκε άρδην.
Οαριθμος ανεργων σστεγων θα αυξηθεί δραματικά και σημαντικός αριθμός νέων θα μεταναστεύσει και θα εγκατασταθεί σε άλλες χώρες τηςΕΕ.
Θα προκληθεί νέα ανθρωπιστική Κρίση
Τακτικά δικαστήρια στα πλαίσια διάχυτου παρεμπιπτοντος ελέγχου της συνταγματικορμτητας τωνΠΝΠ με τις οποίες διετάχθη η αναστολή λειτουργίας Επιχειρήσεων ενδεχομένως κρίνουν αυτες αντισυνταγματικες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΟΥΛΕΖΑΣ
Δικηγόρος
Athens
lawofficenoulezas@
gmail.com