16.5.20

Επιστολή-έκκληση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου

Με επι­στο­λή-έκ­κλη­ση προς τον Πρω­θυ­πουρ­γό Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη, οι ενώ­σεις και οι σύλ­λο­γοι συγ­γρα­φέ­ων, με­τα­φρα­στών, εκ­δο­τών, κα­θώς και ο Ορ­γα­νι­σμός Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης Έρ­γων του Λό­γου (ΟΣ­ΔΕΛ), δια­τυ­πώ­νουν σει­ρά αι­τη­μά­των, προ­τεί­νουν συ­γκε­κρι­μέ­νες ενέρ­γειες και ζη­τούν τη λή­ψη άμε­σων μέ­τρων για τη στή­ρι­ξη του βι­βλί­ου και του Τύ­που, στην αντι­με­τώ­πι­ση των συ­νε­πειών της πρω­το­φα­νούς υγειο­νο­μι­κής κρί­σης.

Την επι­στο­λή συ­νυ­πο­γρά­φουν ο Ορ­γα­νι­σμός Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης Έρ­γων του Λό­γου (ΟΣ­ΔΕΛ), η Εται­ρεία Συγ­γρα­φέ­ων, η Εθνι­κή Εται­ρεία Ελ­λή­νων Λο­γο­τε­χνών (ΕΕ­ΕΛ), η Εται­ρεία Ελ­λή­νων Λο­γο­τε­χνών (ΕΕΛ), η Ένω­ση Ελ­λη­νι­κού Βι­βλί­ου (ΕΝΕΛ­ΒΙ), ο Σύλ­λο­γος Εκ­δο­τών Επι­στη­μο­νι­κού Βι­βλί­ου (ΣΕ­Ε­ΒΙ), ο Σύλ­λο­γος Εκ­δο­τών Βι­βλί­ου Αθη­νών (ΣΕ­ΒΑ), ο Σύν­δε­σμος Εκ­δο­τών Βι­βλί­ου (ΣΕΚΒ), ο Κύ­κλος του Ελ­λη­νι­κού Παι­δι­κού Βι­βλί­ου (GREEK ΙΒ­ΒΥ), η Γυ­ναι­κεία Λο­γο­τε­χνι­κή Συ­ντρο­φιά, η Πα­νελ­λή­νια Ένω­ση Με­τα­φρα­στών (ΠΕΜ) και η Πα­νελ­λή­νια Ένω­ση Επαγ­γελ­μα­τιών Με­τα­φρα­στών Πτυ­χιού­χων Ιο­νί­ου Πα­νε­πι­στη­μί­ου (ΠΕ­Ε­ΜΠΙΠ).

Στην επι­στο­λή εκτί­θε­ται η κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στον χώ­ρο του βι­βλί­ου και του Τύ­που, όπως αυ­τή δια­μορ­φώ­θη­κε με­τά το ισχυ­ρό πλήγ­μα, που δέ­χθη­κε ο εν λό­γω χώ­ρος, από την παν­δη­μία. Oι εκ­δο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στα­μά­τη­σαν ή πε­ριό­ρι­σαν την πα­ρα­γω­γή νέ­ων τί­τλων και οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην πλειο­ψη­φία τους βρί­σκο­νται σε ανα­στο­λή ερ­γα­σί­ας, τα βι­βλιο­πω­λεία έκλει­σαν για με­γά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα, οι βι­βλιο­θή­κες πα­ρα­μέ­νουν ακό­μα κλει­στές, η Διε­θνής Έκ­θε­ση Βι­βλί­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης -όπως και η συμ­με­το­χή της χώ­ρας στις διε­θνείς εκ­θέ­σεις βι­βλί­ου του εξω­τε­ρι­κού- ανα­βλή­θη­κε, οι δη­μό­σιες εκ­δη­λώ­σεις και πα­ρου­σιά­σεις έχουν ανα­στα­λεί επ’ αό­ρι­στον. Η δια­φη­μι­στι­κή αγο­ρά έχει συρ­ρι­κνω­θεί δρα­μα­τι­κά, με απο­τέ­λε­σμα τα ψη­φια­κά, αλ­λά και τα πα­ρα­δο­σια­κά μέ­σα μα­ζι­κής επι­κοι­νω­νί­ας να απο­λέ­σουν τη ση­μα­ντι­κό­τε­ρη πη­γή εσό­δων τους. Την ίδια στιγ­μή, οι με­γά­λες ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες μο­νο­πω­λούν την αγο­ρά της ενη­μέ­ρω­σης, χω­ρίς να κα­τα­βάλ­λουν το αντί­στοι­χο τί­μη­μα στους εκ­δό­τες Τύ­που και κα­τ’ επέ­κτα­ση στους δη­μο­σιο­γρά­φους, για την εκ­με­τάλ­λευ­ση του πε­ριε­χο­μέ­νου τους, ενώ η λο­γο­κλο­πή από πα­ρα­σι­τι­κές ιστο­σε­λί­δες έχει λά­βει ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις.

Οι συ­ντά­κτες, στο πα­ράρ­τη­μα που συ­νο­δεύ­ει την επι­στο­λή, εκ­θέ­τουν ανα­λυ­τι­κά τα αι­τή­μα­τά τους, τα οποία δια­μορ­φώ­νο­νται ως εξής:
Άμε­ση επί­λυ­ση του θέ­μα­τος του δη­μό­σιου δα­νει­σμού.
Εφαρ­μο­γή μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα ηλε­κτρο­νι­κά βι­βλία (eBooks).
Άμε­ση εν­σω­μά­τω­ση στο εθνι­κό δί­καιο της οδη­γί­ας 2019/790 για τα πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα στην Ψη­φια­κή Ενιαία Αγο­ρά και κα­τά προ­τε­ραιό­τη­τα του συγ­γε­νι­κού δι­καιώ­μα­τος στο ενη­με­ρω­τι­κό ψη­φια­κό πε­ριε­χό­με­νο- προ­κει­μέ­νου να διεκ­δι­κη­θεί αμοι­βή από τις ψη­φια­κές πλατ­φόρ­μες.
Διά­θε­ση στον πο­λι­τι­σμό ση­μα­ντι­κού μέ­ρους των 340 εκ ευ­ρώ, που αντι­στοι­χούν στη χώ­ρα μας, από τα κον­δύ­λια της Επεν­δυ­τι­κής Πρω­το­βου­λί­ας για την Αντι­με­τώ­πι­ση του Κο­ρω­νοϊ­ού (Coronavirus Response Investment Initiative – CRII και CRII Plus), αλ­λά και κά­θε άλ­λου τα­μεί­ου ή κον­δυ­λί­ου που προ­ο­ρί­ζε­ται για την ανα­κού­φι­ση από τις συ­νέ­πειες της παν­δη­μί­ας.
Προ­κή­ρυ­ξη προ­γραμ­μά­των ΕΣΠΑ ή δη­μο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων για τη βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών των Ορ­γα­νι­σμών Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης (ΟΣΔ), την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της λο­γο­κλο­πής και την υλο­ποί­η­ση προ­γραμ­μά­των κοι­νω­νι­κής αρω­γής των δη­μιουρ­γών.
Ανα­στο­λή για τα έτη 2020 και 2021 του ανώ­τα­του ορί­ου των δια­χει­ρι­στι­κών εξό­δων των Ορ­γα­νι­σμών Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης (ΟΣΔ), που επι­βάλ­λει το άρ­θρο 18 του ν. 4481/2017.
Επί­λυ­ση του ζη­τή­μα­τος του ΦΠΑ επί των δια­χει­ρι­στι­κών εξό­δων των Ορ­γα­νι­σμών Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης (ΟΣΔ).
Έκ­δο­ση εγκυ­κλί­ου από το Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, που να επι­βε­βαιώ­νει ότι δεν οφεί­λο­νται ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές στην πε­ρί­πτω­ση εσό­δων από πνευ­μα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα.

Το βι­βλίο και ο Τύ­πος απο­τε­λούν τους πυ­λώ­νες κά­θε ευ­νο­μού­με­νης πο­λι­τεί­ας, τους εγ­γυ­η­τές της ελευ­θε­ρί­ας και της δη­μο­κρα­τί­ας. Χω­ρίς βι­βλία δεν υφί­στα­ται πο­λι­τι­σμός και εκ­παί­δευ­ση, χω­ρίς εφη­με­ρί­δες και πε­ριο­δι­κά δεν υφί­στα­ται ενη­μέ­ρω­ση και έλεγ­χος των εξου­σιών. Σπου­δαία όμως εί­ναι και η συμ­βο­λή τους στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, κα­θώς απο­τε­λούν έναν ση­μα­ντι­κό­τα­το συ­ντε­λε­στή ανά­πτυ­ξης. Συ­νε­πώς, απο­τε­λεί επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να ενι­σχυ­θούν οι χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι που απα­σχο­λού­νται στον εκ­δο­τι­κό κλά­δο, συγ­γρα­φείς, με­τα­φρα­στές, δη­μο­σιο­γρά­φοι, ει­κο­νο­γρά­φοι, εκ­δό­τες, αλ­λά και τυ­πο­γρά­φοι, βι­βλιο­δέ­τες, βι­βλιο­πώ­λες, βι­βλιο­θη­κο­νό­μοι. Εί­ναι εκεί­νες και εκεί­νοι που φρο­ντί­ζουν, πο­λύ συ­χνά υπό αντί­ξο­ες συν­θή­κες, για την πνευ­μα­τι­κή μας υγεία.

Οι συ­νυ­πο­γρά­φο­ντες ζη­τούν την προ­σο­χή και τη στή­ρι­ξη του Πρω­θυ­πουρ­γού και δη­λώ­νουν την πρό­θε­σή τους να συμ­βά­λουν με την τε­χνο­γνω­σία και όλες τους τις δυ­νά­μεις τους στον σχε­δια­σμό και στην υλο­ποί­η­ση δρά­σε­ων για τη στή­ρι­ξη του βι­βλί­ου, του Τύ­που και της πο­λι­τι­στι­κής βιο­μη­χα­νί­ας εν γέ­νει.

Εδώ μπο­ρεί­τε να δια­βά­σε­τε ολό­κλη­ρο το κεί­με­νο της επι­στο­λής, κα­θώς και το πα­ράρ­τη­μα με τα αι­τή­μα­τα.