11.4.20

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΚΙΚΙΛΙΑ....ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ...

Για όσους αναρωτιούνται αν επικρίνω την παρούσα κυβέρνηση για ενέργειες ή παραλήψεις στο θέμα του Κορωνοιού, με τα γραφόμενα μου, θα σας πω, ξεκάθαρα,
ότι το ελάχιστο μερίδιο κριτικής απευθύνεται σε αυτήν.
Η μέγιστη ευθύνη αφορά προηγούμενες κυβερνήσεις, και ιδέοληπτικούς υπουργούς Υγείας που υποτίμησαν την πολυτιμότητα του μηχανισμού άμυνας κατά των βιολογικών απειλών που δημιουργήσαμε το 2004-2005 υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη, με αποκορύφωμα την ενδυνάμωση του ΚΕΕΛΠΝΟ και την δημιουργία του σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ με αρχιτέκτονα τον Πάνο Ευσταθίου.

Τότε πρωτοεμφανίστηκε και ο Σωτήρης Τσίοδρας. (Ο μόνος τ. υπουργός υγείας που το μνημόνευσε στην TV ήταν αυτός, ενώ όλοι σχεδόν οι μετέπειτα υπουργοί, που έδειξαν το μπόι τους, δεν το ανέφεραν καν, δείγμα της άγνοιας τους).
Και φυσικά κατέστρεψαν το ΚΕΕΛΠΝΟ (Σήμερα ΕΟΔΥ) το οποίο αρχικά το χρησιμοποίησαν ως πεδίο αντιπαράθεσης και στην συνέχεια ως εργαλείο συκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων!
Το αποτέλεσμα το βιώνετε:

Απουσία ετήσιων εκθέσεων λοιμωδών νοσημάτων τα τελευταία χρόνια, απουσία ελέγχου/ υποχρεωτικής καραντίνας λαθρομεταναστών, αδυναμία εκρίζωσης των επανακαμψάντων μετά δεκαετίες απειλών υγείας, ελλιπείς εντομοκτονίες, υποστήριξη ιδεοληπτικών ομάδων αντιεμβολιαστών , προσπάθεια να αρθεί η απαγόρευση εγγραφής στα σχολεία ανεμβολίαστων παιδιών κλπ.
Αποτέλεσμα ήταν η χώρα να μπει στο κόκκινο της ΠΟΥ και να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, υγειινολογικά!
Και προ της πλήρους κατακραυγής, εφηύραν την άμεση και έμμεση απόκρυψη των κρουσμάτων ( =μη έκδοση των δελτίων επιδημιολογικής επιτήρησης).
Αυτά δεν έγιναν με την παρούσα κυβέρνηση!
Ελπίζω μόνο να αντιληφθεί ο κ. Υπουργός υγείας την σημασία του επί κεφαλής του ΕΟΔΥ και να φροντίσει να τοποθετήσει έναν ικανό, γνώστη Ιατρό, απο τους πολλούς κορυφαίους στο είδος, που διαθέτουμε!

Αν θελουμε να έχουμε ικανότητα να αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει τις ασύμμετρες ( βιολογικές) απειλές...
Τότε μπορούμε να αντιδράσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως το 2005 με το SARS , αργότερα με την γρίπη των πουλερικών και στην συνέχεια με την γρίπη των χοίρων! Στον ίδιο χρόνο και με παρόμοια αποτελεσματικότητα με την Taiwan!

Χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να καταφύγουμε σε γενικευμένη καραντίνα ( η οποία , δυστυχώς, ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση)
Γιατί , δεν σώζει μόνο ζωές, αλλά επί πλέον ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.




Δημήτριος Γάκης*

Χειρουργός,
 τ. Διευθυντής Χειρουργικής, 
τ. Διοικητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,