21.4.20

ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ...τότε και τώρα σε 2 φωτογραφίες για τη σύγκριση!

Η φωτογραφία χρονολογείται στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα και έχει ληφθεί από
το κάστρο του Πλαταμώνα. Απεικονίζει μέρος της Αρχαίας Ηράκλειας, "πρώτη πόλης Μακεδονίας μετά τα Τέμπη" (ανεβρέθηκαν ίχνη ελληνιστικού τείχους -4ος αιώνας) , του Βυζαντινού Πλαταμώνα , Καραβάν Σαράι επί τουρκοκρατίας, Τσακνοχώρι και Νέος Παντελεήμονας σήμερα.
Η φωτογραφία είναι του Απριλίου του 1941, τραβηγμένη από τους Νεοζηλανδούς, λίγες μέρες, ή ώρες πρίν την μάχη του Πλαταμώνα.
Στην ανασκαφή του 1995,εντοπίστηκε τμήμα ισοδομικού τείχους (από πωρόλιθο) της ελληνιστικής περιόδου, στα Ν.Α. θεμέλια του τείχους του κάστρου. Αυτό μας παραπέμπει στο ελληνιστικό τείχος του αρχαίου "Ηρακλείου". Γιατί αργότερα ο οικισμός πήρε την ονομασία "Ηράκλεια", αμέσως μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 170 π.Χ.

Στη διασταύρωση του σημερινού Νέου Παντελεήμονα διακρίνουμε τέσσερις τοίχους ενός μεγάλου οικοδομήματος, το οποίο πιθανότατα θα ήταν το επισκοπικό μέγαρο της Μητρόπολης Πλαταμώνα και Λυκοστομίου .
Μεταξύ των ερειπίων υπήρχαν μεγάλοι μονόλιθοι κίονες, κιονόκρανα και επιστύλια ενός αρχαίου ναού. Όλα είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση του επισκοπικού μεγάρου.
Τα ερείπια ήταν εμφανή στην περιοχή έως το 1970.




Οι κάτοικοι του Παλαιού Παντελεήμονα μετακόμισαν το 1967 στην περιοχή και ίδρυσαν τον Νέο Παντελεήμονα.