19.3.20

«Ελπίδες από Κίνα και Γαλλία», λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας - Αισιοδοξία από τις δηλώσεις Κινέζων

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία», και την αναφορά του σε κάποια σχήματα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην Κίνα, που χορηγήθηκαν σε ασθενείς και ήταν αποτελεσματικά, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm, λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε. Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημερών από τη λήψη του. Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε «ενθαρρυντικά», όπως τα χαρακτήρισε, αποτελέσματα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου». «Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται» προσέθεσε, λέγοντας πως «υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι' αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά «συναδέλφων» του, που «τερατολογούν» και αναφέρονται σε καταστροφικά σενάρια, χωρίς καμία επιστημονική βάση. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ είπε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω. «Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα - ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά» τόνισε, μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύουμε τους γύρω μας.

«Η απάντηση σε όλους που ασκούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι: ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μία που αφορά όλες τις νοσηλείες και μία ειδική δειγματοληπτική διαδικασία, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.


Σε 31 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418, εκ των οποίων τα 64 είναι απροσδιόριστης πηγής. Οι 79 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 13 παραμένουν διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 70 έτη, ενώ 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα ένα τα κρούσματα αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε την εκτίμηση της ομάδας της λοιμωξιολόγου, Βασιλικής Σύψα, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 με 3.000 κρούσματα στην Ελλάδα. Σημείωσε εμφατικά: «Δεν θα γίνουμε Ιταλία, όπως λένε κάποιοι γιατροί με επιστολές». Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω
Η ανακοίνωση της Κίνας

Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τη χρήση του φαρμάκου favipiravir, το οποίο αναπτύσσεται από την Fujifilm Toyama Chemical και πωλείται υπό την εμπορική ονομασία Avigan. «Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό», σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε. Η Fujifilm Toyama ανέπτυξε το φάρμακο το 2014. Χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό από τον Φεβρουάριο. Η μετοχή της Fujifilm σημείωσε άλμα 15,4%, την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Κλινικές μελέτες έγιναν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες. Η ίδια η Fujifilm, πάντως, μέσω εκπροσώπου του, τονίζει ότι δεν ενεπλάκη στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησής τους.

Κινεζική εταιρεία έχει λάβει ήδη άδεια από τον Φεβρουάριο να παράγει το φάρμακο ως γενόσημο. Η Fujifilm παρέχει το Avigan σε ιαπωνικά νοσοκομεία για κλινικές μελέτες, ενώ ετοιμάζει και δικά της, ξεχωριστά κλινικά πειράματα στην Ιαπωνία. Θα χρειαστεί ωστόσο να περάσουν μήνες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μελετών.