13.3.20

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

Διακήρυξη Ολυμπιακής Εκεχειρίας  
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020
Αρχαία Ολυμπία
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας
στην προσπαθειά τους να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο το φιλειρηνικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθιέρωσαν από το 2016 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο την υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για τη παύση των πολέμων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκε ο Ιερός Χώρος της Ολυμπίας προσδίδοντας συμβολισμό στην πράξη και κυρίως προσθέτοντας το Ηθικό πλεονέκτημα των μνημείων της Ολυμπίας που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αφού φέρνουν από τα βάθη των αιώνων τις ωραιότερες ανθρωπιστικές αξίες της φιλίας της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. 


Η σχετική τελετή υπογραφής της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, πραγματοποιήθηκε μπροστά στον ναό της Ήρας, εκεί όπου φυλασσόταν ο δίσκος του Ίφιτου πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί η Ιερή Εκεχειρία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, η μακροβιότερη πράξη ειρήνης όλων των εποχών που διατηρήθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια. Την αυθεντικότητα του ιερού κειμένου επικυρώνουν με τις υπογραφές τους οι Δήμαρχοι των πόλεων Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία. 

Τον Οκτώβριο του 2017, με την ευκαιρία των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Πιόνγκ Τσάγκ της Νότιας Κορέας από 9 – 25 Φεβρουρίου 2018, την Διακήρυξη Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψαν εκ νέου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κος Thomas Bach, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας κος Lee Nak - yeon , πρέσβεις Χωρών, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γεώργιος Βασιλειάδης, εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος κ.λ.π. 
Φέτος και με την ευκαιρία των ΧXΧΙΙ Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 της Ιαπωνίας, η Τελετή Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα υπογραφεί εκ νέου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 στις 10.00 από εξέχοντα μέλη του ολυμπιακού κινήματος, πρέσβεις χωρών και επίσημους προσκεκλημένους.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ