25.2.20

Η ΕΦΗ ΜΠΑΣΔΡΑ στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μία επιτυχημένη συνεργασία που δείχνει τον δρόμο για μελλοντικές συνδέσεις

Στα σχέδιά της για τους επιστήμονες, η Ευρώπη δεν φάνηκε τόσο προνοητική όσο οι ΗΠΑ που δημιούργησαν
μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το Institute of International Education (ΙΙΕ), το οποίο στήριξε εκπαιδευτικούς και επιστήμονες εκτός ΗΠΑ, από τους οποίους έως σήμερα σχεδόν 70 άτομα υπήρξαν κάτοχοι βραβείων Νομπέλ.

Για τα παραπάνω, με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, λειτούργησε στη χώρα μας ένα πρόγραμμα συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια, το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς που διοργανώνεται από το Institute for International Education, με την τεχνική υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright.

Οπως λέει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εφη Μπάσδρα, που ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του προγράμματος αυτού, «διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων ελληνικής καταγωγής ήρθαν σε ελληνικά ανώτατα ιδρύματα για διδασκαλία, ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών και επίβλεψη φοιτητών. Ηδη έχουν τρέξει τρία τέτοια προγράμματα και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης το 4ο πρόγραμμα. Περίπου 120 έλληνες επιστήμονες της Διασποράς επελέγησαν και δίδαξαν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ο πρόεδρος του ΙΙΕ Allan Goodman βοήθησε πολύ στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του προγράμματος και το στηρίζει σημαντικά. Τέτοιου είδους προγράμματα όμως, με ανταλλαγές και φοιτητών πέρα από το προσωπικό, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές στενότερες συνδέσεις και με τα μεγάλα φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια που είναι ιδιωτικά με τεράστια κόστη σε δίδακτρα και έξοδα διαβίωσης. Ενδιαφέρον εδώ είναι και αυτό το ίδιο το ΙΙΕ· είναι ένα αμερικανικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1919, και στηρίζει επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίων, σπουδαστές, καλλιτέχνες που προέρχονται από χώρες οι οποίες απειλούνται από συγκρούσεις και αναταραχές, προωθώντας τις ανταλλαγές και πρωτοστατώντας σε νέα μοντέλα συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παγκόσμια εμβέλεια. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και η πιο κοντινή ίσως εκδοχή είναι το Erasmus+ πρόγραμμα, το οποίο όμως είναι κυρίως ενδοευρωπαϊκό πρόγραμμα».