Στον εορτασμό της επετείου της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου ο Πρόεδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παρευρέθη
στον επίσημο εορτασμό της 198ης επετείου της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Νέας Επιδαύρου με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κ. Τασούλας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ιστορικά γεγονότα που προετοίμασαν και θεμελίωσαν την εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση ελληνικού κράτους, υπογράμμισε τους παράγοντες που οδήγησαν στο κορυφαίο αυτό ιστορικό επίτευγμα του έθνους μας και τα μηνύματα που εξακολουθούν σήμερα να παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα:
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:
«Εκείνα τα μηνύματα, ότι δηλαδή τη μοίρα μας την ορίζουμε πρωτίστως οι ίδιοι, ότι η μοίρα μας είναι συνυφασμένη, εάν χρειαστεί, με ηρωισμό αλλά και με πολιτικότητα κι ότι εμείς έχουμε ρίζες στο αντιπροσωπευτικό, φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς, αυτά τα τέσσερα θηριώδη μηνύματα που άντεξαν τη βάσανο δύο αιώνων είναι τόσο επίκαιρα, που και σήμερα αποτελούν τη σχεδία, όχι μόνο της επιβιώσεως της πατρίδας μας, αλλά και της προόδου και της προκοπής».
«Είναι τα μηνύματα τα οποία και σήμερα αξιοποιούμε, όχι μόνο για να θυμηθούμε, αλλά και για να είμαστε βέβαιοι ότι όπως αντέξαμε και προοδεύσαμε παρά τις κρίσεις επί δύο αιώνες, η πορεία μας προοπτικά θα είναι μια πορεία γεμάτη εκπληρώσεις καλών υποσχέσεων, θα είναι γεμάτη προκοπή, ευημερία και ασφάλεια, γιατί έχουμε ισχυρές ρίζες πάνω σ’ αυτά τα χώματα».
Αναφερόμενος εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής στο προοδευτικό, δημοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του πρώτου ελληνικού Συντάγματος, που ψηφίστηκε από την Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, με ορισμένες από τις αρχές του να διέπουν και το ισχύον Σύνταγμα του 2019, επεσήμανε:
«Εκείνο το Σύνταγμα, που καθιέρωσαν οι εξήντα παραστάτες από τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Σπέτσες, την Κάσο και την Ύδρα μίλαγε για δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην ελευθερία, στην ισότητα, για απαγόρευση βασανιστηρίων, για απαγόρευση δήμευσης περιουσίας. Μίλαγε επίσης για διάκριση εξουσιών. Για εμπορικό, ποινικό και αστικό κώδικα.
Και εκείνη την εποχή, αρχές του ’22, αυτοί οι ξυπόλητοι άνθρωποι, που τα δάκρυά τους έμπλεξαν με το μελάνι στην υπογραφή τους, στις ίδιες διακηρύξεις, εκείνη την εποχή που στην Ευρώπη υπήρχε δεσποτεία, μίλησαν για εκλογικό νόμο και για καθολικό δικαίωμα ψήφου».
Σημειώνοντας δε και την πολιτική διατύπωση του πρώτου εκείνου Συντάγματος, ο κ. Τασούλας επεσήμανε τη σημασία της στην εκπλήρωση του σκοπού του Αγώνα, ως μια διπλωματική διατύπωση προς την αντιδραστική, πανίσχυρη Ιερά Συμμαχία, αλλά και ως έναν προσανατολισμό οδηγούμενο από τις αρχές του Διαφωτισμού, που συνοψίζεται ως εξής: Δεν οδηγούμεθα από ιδέας δημαγωγικάς ή στασιαστικάς. Εμείς θέλουμε να απελευθερωθούμε και αντιλαμβανόμεθα την απελευθέρωσή μας και το νέο κράτος μας ως μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.