26.1.20

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗ-ΦΩΤΟ

Δελίνα Βασιλειάδη: Αυτήν την περίοδο ανεβαίνει στο Θέατρο ΜΑΙΩΤΡΟΝ, το θέατρό σας στην οδό Αθηνάς 21 στην περιοχή του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, για λίγες μόνο ημέρες η κωμωδία ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ. Σκηνοθετείτε, πρωταγωνιστείτε και υπογράφετε και το κείμενο. Μιλήστε μας για αυτό το καλλιτεχνικό σας εγχείρημα.

Σταυρός Παρχαρίδης: Πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και εσένα προσωπικά, αλλά και τη σελίδα σας. ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ είναι η παράσταση που ανοίγει την νέα χρονιά και την νέα δεκαετία του θεάτρου ΜΑΙΩΤΡΟΝ, το οποίο σαν θεατρική σκηνή γίνεται ενός έτους. Μου αρέσουν οι κωμωδίες και γι’ αυτό σκέφτηκα πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει αυτή η περίοδος. Έτσι το έβαλα μπροστά όπως λένε. Ήταν μια αρκετά επίπονη προσπάθεια, δεν σας το κρύβω, άλλα μας δικαιώνει η αντίδραση και η χαρά των θεατών οι οποίοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την παράστασή μας.

Δ.Β.: Για ποιον λόγο επιλέξατε να ανεβάσετε αυτό το συγκεκριμένο έργο σήμερα και γιατί να επιλέξει ο θεατής να έρθει στη δική σας παράσταση;

Σ. Π.: Νομίζω πως είναι ένα άκρως επίκαιρο έργο που αγγίζει ένα παρόν που έχει βαθειά χαμένες τις ρίζες του σε ένα όχι και τόσο καθαρό παρελθόν και που δυστυχώς απλώνει τα πλοκάμια του σε ένα αμφισβητούμενης ηθικής μέλλον. Είναι το γνωστό παιχνίδι των εξουσιών. Ο θεατής τώρα θα έρθει να δει την παράσταση μας γιατί θα γελάσει. Θα προβληματιστεί χωρίς να του γίνει μαύρη η ψυχή και τέλος θα θυμηθεί πως αυτός είναι που αποφασίζει. Αν πάλι είναι τυχερός, ποιος ξέρει, ίσως βλέποντας την παράστασή μας, αλλάξει μια για πάντα η ζωή του προς το καλύτερο φυσικά- το λέμε και το εννοούμε. Γιατί η δική μας παράσταση είναι… ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ.

Δ. Β.: Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Συγγραφέας. Πολλά θεατρικά σας έργα έχουν εκδοθεί. Επίσης, γράφετε και παραμύθια για παιδιά. Εργάζεστε, παράλληλα, και στην τηλεόραση. Πώς τα συνδυάζετε όλα αυτά;

Σ.Π.: Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ένα. Είναι όλα μαζί και το καθένα χώρια, μέρος του εαυτού μου και το καθένα βρίσκει την ώρα του να βγει μπροστά, ανάλογα με το τι νοιώθω και το τι με βασανίζει να πω, να εκφράσω .

Δ.Β.: Οικογένεια και καριέρα.

Σ.Π.: Για να πω την αλήθεια η οικογένειά μου με στηρίζει σε ό,τι κάνω, αλλά σίγουρα κάπου κάτι χάνεται, όποτε τους ευχαριστώ και μαζί τους ζητώ συγγνώμη .

Δ.Β.: Μελλοντικά σχέδια.

Σ.Π.: Όταν μιλώ για το μέλλον νοιώθω το “κοροϊδάκι” του χρόνου, αλλά επειδή το παιδί μέσα μου θέλει να αμφισβητεί τη δύναμή του, σχεδιάζω μια νέα παράσταση, ένα καινούργιο βιβλίο, μια μικρού μήκους ταινία και, φυσικά, το Φεστιβάλ μονολόγων ΕΑΡΙΝΟΙ ΛΟΓΟΙ .

Δ.Β.: Η φιλοσοφία σας με λίγα λόγια.

Σ.Π.: Η φιλοσοφία μου γενικά είναι να περνώ την καθημερινότητά μου με γνώμονα την προσωπική μου αλήθεια, η οποία δεν πρέπει να θιγεί, να προσβάλλει και να χειραγωγεί τις αλήθειες των άλλων. Δεν ξέρω αν το καταφέρνω, αλλά το προσπαθώ.

Δ.Β.: Ποια φράση από το έργο σας εκφράζει και θέλετε να τη μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Σ.Π.: Νομίζω πως η φράση που θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας είναι: “…εσύ τι λες παππού;” Έτσι. Γιατί ήρθε η ώρα να ακούσουμε το παρελθόν για να σώσουμε το μέλλον μας.

Δ.Β.: Καλή επιτυχία και σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη.

Σ.Π.: Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή. Σας περιμένουμε στην παράστασή μας και καλούμε εσάς και τους αναγνώστες σας να στηρίξουν τις μικρές θεατρικές σκηνές της πόλης, γιατί ως γνωστόν “τα ακριβά αρώματα βρίσκονται σε μικρά μπουκαλάκια”. Και η πόλη μας έχει άφθονο “άρωμα θεάτρου” σε κάθε γωνιά της. Και αν δεν με πιστεύετε, περάστε από την Αθηνάς 21 στο ύψος του τουρκικού προξενείου στο Θέατρο ΜΑΙΩΤΡΟΝ και θα σας το αποδείξουμε. Σας ευχαριστώ.