19.1.20

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ (του υπουργείου ΥΓΕΙΑΣ)

Στα δημόσια ΙΕΚ (με αντικείμενο εκπαιδευτικής κατάρτισης στα επαγγέλματα υγείας και συγκεκριμένα
στα ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλείας, τις πρώην ΕΠΑΣ (που λειτουργούσαν από το 1987 )που προσπάθησε να κλείσει ο ΒΟΡΙΔΗΣ και ο ΑΔΩΝΙΣ "απαγορεύοντας να γίνουν εγγραφές στο Α΄έτος τότε(και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε Δημόσια ΙΕΚ) κοινοποιήθηκε έγγραφο που απαγορεύει να υπάρχει κενή ημέρα διδασκαλίας.
Η εντολή δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, μια που ναι μεν τα συγκεκριμένα Δ.ΙΕΚ. εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας ως προς την ύλη των μαθημάτων, υπάγονται όμως στο Υπουργείο Υγείας.

Η ισχύς της νέας διαταγής ξεκινά με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου των σπουδών. 

Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα υπήρχε μια κενή ημέρα μαθημάτων αυτή καταργείται και οι διδακτικές ημέρες από 4 γίνονται 5 παραβλέποντας την ουσία ότι οι ώρες διδασκαλίας του εξαμήνου έτσι κι αλλιώς είναι 300 ακριβώς...!
Οι σπουδαστές θα αναγκαστούν να μεταφέρουν μία ή δύο ώρες μαθημάτων -που έτσι κι αλλιώς τις κάλυπταν με μια επιβάρυνση, δηλ μς 6ωρα, 7ωρα- σε νέα ημέρα. Πρόκειται για ένα μέτρο που εγείρει την αγανάκτηση σπουδαστών αφού ανατρέπει την καθημερινότητά τους και θα τους αναγκάσει να σπαταλούν ένα ολόκληρο πρωινό μόνο για μια ή δύο ώρες μαθημάτων!
Το κόστος είναι και οικονομικό γιατί οι μετακινήσεις και με την βενζίνη στα 1.600 ευρώ και τα εισιτήρια για τη μετακίνηση από τα απομακρυσμένα χωριά, γίνονται δυσβάσταχτες. Υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τον προυπολογισμό τους .
Πολλοί -οι περισσότεροι- σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ. είναι παράλληλα και εργαζόμενοι ή οικογενειάρχες με παιδιά και μια τέτοια ανατροπή του προγράμματος στο χρονικό μέσο της φοίτησής τους, θα τους δυσκολέψει να συνταιριάξουν την εργασία με τις σπουδές τους και με τα σχολεία των παιδιών τους. 
Αυτοί οι μαθητές που και εργάζονται και σπουδάζουν αξίζουν κάθε υποστήριξη και όχι «απαγόρευση» σπουδών, γιατί γίνεται πλέον απαγορευτικό να ακολουθείς και εργασία και σπουδές.

Με πόση ευκολία θα συντελεστεί η ανατροπή του υπάρχοντος ωρολόγιου προγράμματος;
Και γιατί,  να χρειάζεται να γίνει αυτή η ανατροπή;

Επειδή σε κάποιες ίσως σχολές, οι διευθυντές τους περί άλλων τυρβάζουν; 
Ας δεχθούν επίπληξη αυτές οι σχολές, όχι όλες. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Πως θα ξεχωρίσουν οι σχολές της …αριστείας άραγε; 
Δε γίνεται να επιβραβεύονται ή να τιμωρούνται όλες…!

Είναι δε γνωστό ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αριθμεί 300 ώρες σπουδών ανά εξάμηνο και αυτός είναι ο λόγος που καταρτιζόμενοι και καθηγητές ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ποτέ τις αργίες γιατί οι μέρες αυτές αναπληρώνονται συμπιέζοντας την ύλη των 300 ωρών μέσα σε συγκεκριμένες εβδομάδες μαθημάτων…!

Ένα δεύτερο θέμα που προκύπτει είναι ότι κάθε Φεβρουάριο τα ΔΙΕΚ ξεκινούσαν ΕΑΡΙΝΟ εξάμηνο λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν αυτές οι σχολές…
Φέτος φημολογείται ότι δε θα εγκριθούν εγγραφές για έναρξη Εαρινών εξαμήνων τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ..! 


Με άλλα λόγια, σιγά σιγά η κυβέρνηση θα επιδιώξει προφανώς το κλείσιμο των Δημόσιων ΙΕΚ με στόχο να προσανατολισθούν οι ενδιαφερόμενοι στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΕΚ…!
Κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του ότι αυτές οι σχολές, είναι πρώτη επιλογή για πολλούς μαθητές σε πόλεις που έχουν παράδοση στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπάρχουν επίσης τα παραδείγματα μαθητών που ενώ «μπήκαν» σε ΑΕΙ –ΤΕΙ Νοσηλευτικής ή άλλων συναφών επαγγελμάτων υγείας,  ακολούθησαν τα ΔΙΕΚ επαγγελμάτων υγείας καθώς δε μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στις σπουδές τους, δεν είχαν οι γονείς να πληρώσουν ενοίκια και λειτουργικά έξοδα για τις σπουδές τους και παρέμειναν στις γενέτειρες πόλεις τους έχοντας εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται και σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και το επάγγελμα της καρδιάς τους.
Αν κύριοι εκεί στον υπουργείο υγείας θέλετε να κλείσετε τα ΙΕΚ, να τα κλείσετε στην Αθήνα, αφού τόσο νοιάζεστε να κατευθύνετε στα ιδιωτικά ΙΕΚ τους ενδιαφερόμενους…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ σας από τα ΔΙΕΚ της επαρχίας.
Δε θα ξεσπιτώσετε τους φτωχούς μαθητές, δε θα στερήσετε τους φτωχούς μαθητές από τις σπουδές τους.
Και μη νομίσετε ότι θα σπεύσουν στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ…

Κανείς δεν πρόκειται να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ -από αυτά που δεν έχει λόγω μνημονίων -για να σπουδάσει σε ΙΕΚ γιατί δε μπορεί να πληρώσει.

Τα ΔΙΕΚ παλιές ΕΠΑΣ, ή ΜΤΕΝΣ με παράδοση 30 και πλέον χρόνων στην Ελλάδα, υπάρχουν και θα υπάρχουν και οι απόφοιτοι θα εξακολουθούν να είναι περιζήτητοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε το θέλετε είτε όχι.
Σε περίπτωση που δεν εγκρίνετε τα ΕΑΡΙΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ θα μας βρείτε μπροστά σας…