- Φόντο της εκδήλωσης η έκθεση φωτογραφίας «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο»
Ξύπνησαν οι μνήμες και η ιστορία του τόπου μας, στην παρουσίαση του βιβλίου της Ζωής Κουτσουρά με τίτλο «Φάσεις αγωνίας της Μακεδονίας μέσα από πηγές (1850-1935) Κατερίνη στα χρόνια πριν και μετά την απελευθέρωση. Παρθένιος Βαρδάκας (1867-1933): ένας αγωνιστής εθνάρχης της Πιερίας και της Κατερίνης».
Η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Αστικής Σχολής υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και με «σκηνικό» το πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό της περιοδικής έκθεσης του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο».
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης το βιβλίο, το οποίο συνιστά έκδοση του Δήμου Κατερίνης μπορεί να διαβαστεί με ενδιαφέρον από κάθε ενήλικο αναγνώστη, που επιθυμεί να ενημερωθεί για την ιστορία της Μακεδονίας, της Πιερίας & της Κατερίνης από τα μέσα του 19ου αιώνα και για έναν αιώνα περίπου.
Παράλληλα, παραθέτει πλούσιο υλικό για τους εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να διδάξουν τοπική ιστορία. Περίοπτη θέση στο τρίτο μέρος του έργου καταλαμβάνει η εμβληματική μορφή του Παρθένιου Βαρδάκα, του πρώτου μακεδονομάχου επισκόπου της ελεύθερης Πιερίας.
Την έκδοση παρουσίασαν οι: Ν. Βαρμάζης, φιλόλογος, Επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ., ο οποίος τόνισε ότι «η Ζωή Κουτσουρά με την παιδαγωγική και ιστορική της ευαισθησία χάρισε ένα έργο που, εμπλουτίζει τη μακεδονική βιβλιογραφία και την Πιερική ιστορία. Είναι κυρίως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τοπικής ιστορία[…]», ο Π. Τζουμέρκας, Επίκουρος καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσ/νίκης, ο οποίος αφού ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο και να επιτύχει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, έκανε λόγο για τις πλούσιες βιβλιογραφικές πηγές που παρατίθενται, ενώ επισήμανε ότι «η αξία της συγκεκριμένης εργασίας για τους κατοίκους της Πιερίας είναι αυτονόητη, καθώς αναδεικνύει εκτός από αυτή καθεαυτή την τοπική ιστορία και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, αναπτύχθηκαν και επηρέασαν τον τόπο μας[…]».
Επίσης, η Ε. Μπούτσκου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70, η οποία σημείωσε ότι το βιβλίο «ενισχύει την ιστορική σκέψη των παιδιών […]ενώ οι πηγές έτσι όπως εμφανίζονται βοηθούν τους μαθητές να προχωρήσουν στην ανακάλυψη, τη διερεύνηση την εξέταση των αντικειμένων, των κτιρίων, των εικόνων κ.α. και να κάνουν το μάθημα της ιστορίας, μία δραστηριότητα η οποία είναι βασισμένη στην εμπειρία, μία δραστηριότητα, κατά την οποία η ιστορία του παρελθόντος δεν προκαθορίζεται αλλά γίνεται ταξίδι ανακάλυψης για το κάθε παιδί ξεχωριστά[…]».
Εμφανώς συγκινημένη η συγγραφέας ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους όσοι την ενθάρρυναν και την στήριξαν στο πόνημά της, το οποίο όπως σημείωσε «δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μιλήσει ως δασκάλα στα παιδιά για την Πιερία στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, για την απελευθέρωση της Κατερίνης, του Λιτοχώρου, του Κολινδρού, για την επανάσταση του Ολύμπου […]», ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά στις θεματικές ενότητες του έργου, το οποίο αφιέρωσε στην κόρη της Ελευθερία.
Την εκδήλωση συντόνισε η Βασιλεία Κίτσιου – Μπακαλοπούλου, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κατερίνης.
Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Νίκος Τσιαμπέρας (ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου), εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας Φ. Μπαραλιάκου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κόσμου κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.