15.12.19

ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...! Μητσοτάκης στην Bild: "Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με Τουρκία"

"Το Λιμενικό μας δεν είναι ταξιδιωτικό γραφείο"

Ελλάδα Τουρκία: "Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία" δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild, ενώ - σε ερωτήσεις για το πλάνο της κυβέρνησης για το προσφυγικό - τονίζει πως "το Λιμενικό δεν είναι ταξιδιωτικό γραφείο".

Για την Τουρκία και αν φοβάται για θερμό επεισόδιο, απαντά: "Φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου". "Θεωρώ ότι έχουμε μια οξυμένη κατάσταση. Αυτό που υπεγράφη με τη Λιβύη είναι παράνομο και άκυρο. Όλοι συμφωνούν, η ΕΕ, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο" λέει.

"Θα σας στείλουμε πίσω"

Για το προσφυγικό, λέει: "Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου".
Και προσθέτει: "Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. H διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους".

Στην ερώτηση για το τί κάνουν για τους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες στα νησιά, λέει ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό. "Πρέπει να έχει επίγνωση ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες...Εμείς από εδώ και πέρα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας, θα σας στείλουμε πίσω. Σε κάθε περίπτωση θα γυρίσετε πίσω.

Σε ερώτηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες απαντά: "Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε την προηγούμενη κυβέρνηση, που διαχειρίστηκε μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. Διεξάγεται έρευνα για το τι ακριβώς έγινε με αυτά τα χρήματα. Εγώ πιστεύω ότι έγινε μια πολύ κακή διαχείριση".

Σε ερώτηση για το πόσους πρόσφυγες θα πρέπει να υποδεχθεί η Γερμανία, απαντά: "Δεν θέλω να μιλήσω για αριθμούς ακόμα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Γερμανία μέχρι στιγμής ήταν συνεργάσιμη. Αλλά αποτελεί την εξαίρεση".

"Δεν θα υπάρξει άλλο κούρεμα χρέους"

Στην ερώτηση για τα δάνεια και για το "αν οι Γερμανοί θα πάρουν τα χρήματα πίσω", λέει:
"Τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν θα υπάρξει άλλο «κούρεμα» του χρέους. Το χρέος μας δεν αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό, αλλά με πολύχαμηλά επιτόκια. Έχουμε μια εξαιρετικά περιορισμένη ανάγκη αποπληρωμής χρέους. Σήμερα, αν το θέλαμε, θα μπορούσαμε να δανειζόμαστε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα χρειαζόμαστε, επειδή τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα".

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σημειώνει:

"Το μόνο που θα πω επί του θέματος είναι ότι πρόκειται για αξίωση που είναι νομικά ενεργή από την ελληνική πλευρά. Ξέρετε, υπάρχουν δύο πτυχές σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις. Υπάρχει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις και υπάρχει και η ιδιαίτερη περίπτωση του κατοχικού δανείου, ενός υποχρεωτικού δανείου που η Ελλάδα χορήγησε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου -που είναι πολύ ιδιαίτερο. Έχει νομικές διεκδικήσεις πέραν της κανονικής συζήτησης για τις επανορθώσεις".

Ερωτηθείς για την προσωπική του άποψη, αν θεωρεί πως η Γερμανία πρέπει να καταβάλει τα χρήματα, λέει:

"Έχω πει ότι οι δύο κατηγορίες δεν είναι απαραίτητα ίδιες με όρους νομικών διεκδικήσεων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Γερμανία για το πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα".

Η συνέντευξη στην Bild