25.11.19

Τάδε ΕΦΗ*: Η «τρομερή» ελληνική διασπορά

Ο Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος είναι γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός, που στα δεκαοχτώ του έφυγε για την Αμερική όπου σπούδασε βιολογικές επιστήμες,
φυσική, και οικονομικά και διέπρεψε στον επιχειρηματικό χώρο της βιοτεχνολογίας, όντας σήμερα πρόεδρος της Biogen, μιάς από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον κόσμο. Η εταιρεία μάλλον «διοικείται» από έλληνες αφού και ο Διευθύνων σύμβουλος της, Μισέλ Βουνάτσος, είναι τρίτης γενιάς Έλληνας με καταγωγή από Μυτιλήνη. Έλληνας είναι και ο Γιώργος Σκάνγκος, διευθύνων σύμβουλος της Vir Biotechnology καθώς και ο ο επίσης Θεσσαλονικιός Αλμπέρτος Μπουρλάς, σήμερα CEO της Pfizer. Για να μην παραλείψουμε αναφορά στον γηραιό πλέον αλλά γκουρού στον χώρο του φαρμάκου, ιατρό Πίνδαρο Ρόυ Βαγιέλος, πρώην πρόεδρο της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας Merck. Όλοι αυτοί ανήκουν στην «τρομερή» ελληνική διασπορά, -και αναφερόμαστε μόνο στον χώρο του φαρμάκου-, ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.
Την περασμένη εβδομάδα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έλαβε χώρα μία σημαντική εκδήλωση με αναφορά στην «τρομερή» ελληνική διασπορά. Πριν τρία χρόνια ξεκίνησε ένας κύκλος συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων ελληνικής καταγωγής που διαπρέπουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά και ελληνικών πανεπιστημίων. Διακεκριμένοι καθηγητές με αποκλειστική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος διδάξαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για ένα διάστημα μέχρι δύο μηνών και ανέπτυξαν συνεργασίες και συμπράξεις με έλληνες συναδέλφους. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία δύο κύκλους και πάνω από 80 συμμετέχοντες καθηγητές.
Δύο νέοι κύκλοι ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο τρίτος κύκλος, και πάλι με τη αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα συνδράμει 38 ελληνικής καταγωγής επιστήμονες για τρείς περιπου μήνες από όλο τον κόσμο αυτή τη φορά, για διδασκαλία σε ελληνικά ΑΕΙ. Ο τέταρτος κύκλος ξεκινά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Οι δύο άκρως επιτυχημένοι κύκλοι του προγράμματος επιστροφής για διδασκαλία στα πάτρια εδάφη δημιούργησαν προχωρημένους κύκλους μαθημάτων και εδραίωσαν στενές συνεργασίες με διάρκεια, σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Η προχθεσινή παρουσία της υπουργού παιδείας κας. Κεραμέως στο άνοιγμα του τρίτου κύκλου αναδεικνύει τη σημασία του Greek Diaspora Fellowship Program καθώς και το βάρος που θέτει το υπουργείο στην ανάπτυξη γεφυρών συνεργασίας και επανασύνδεσης με την ακμάζουσα ελληνική διασπορά της επιστήμης. Ένα νέο πρόγραμμα μεγάλης εμβέλειας αυτή τη φορά, με μακρά διάρκεια και κρατική χρηματοδότηση, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον οριστικό επαναπατρισμό σημαντικών μας επιστημόνων και την τόνωση των χειμαζόντων από την κρίση ελληνικών ΑΕΙ.

Άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

* Η κ. Έφη Κ. Μπάσδρα ειναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Greek Diaspora Fellowship Program ISNF.