7.11.19
Εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Στην κατάμεστη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας,
του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε σήμερα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, θα προετοιμάσει, προγραμματίσει και συντονίσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία της νέας γενιάς, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίων και λυκείων από διάφορες περιοχές της Αττικής.
Στην πανηγυρική συνεδρίαση μίλησαν, κατά σειράν, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η Ελλάς είχε υπογράψει την ανεξαρτησία της σε μια Βουλή πρωτόγονη και σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή, ξεκινάει την προσπάθεια, τη σπάνια προσπάθεια -η επόμενη θα γίνει σε εκατό χρόνια- να αναδείξει την αξία, την ιστορία της και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία, αλλά για να αντικρίσουμε αυτή την αξία, αυτή την ιστορία και αυτόν τον πολιτισμό, ως εφαλτήριο, που θα μας κάνεις ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.
Το 1957 στην πρώτη Πολιτική Επιτροπή του ΟΗΕ, όταν εμαίνετο ο αγώνας της ανεξαρτησίας της Κύπρου, κατηγορήθηκε η Ελλάς ότι επιδιώκει την πραγμάτωση της εδαφικής Μεγάλης Ιδέας. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, πήρε το λόγο και είπε: «Επιδιώκουμε την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, αλλά με άλλη μορφή, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια πολιτεία ισάξια των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου και έχει ξεκινήσει αυτό να γίνεται, γιατί εγκαταλείπουμε πίσω την ‘‘ψωροκώσταινα’’».
Και έχει ξεκινήσει να γίνεται, γιατί αν, ας πούμε σήμερα, γινόταν ένας παγκόσμιος διαγωνισμός, το 1957, για το ποια χώρα θα είχε την πιο σπουδαία όπερα να επιδείξει, το πρώτο βραβείο θα το έπαιρνε η Ελλάς, γιατί Διευθυντής Ορχήστρας θα ήταν Μητρόπουλος, σοπράνο θα ήταν η Μαρία Κάλλας, βαθύφωνος θα ήταν ο Μοσχονάς της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και τενόρος ο Πασχάλης της Όπερας του Μιλάνου!
Αυτή την Ελλάδα βρίσκουμε εν σπέρματι στα παλιά πρακτικά του ΟΗΕ, να περιμένει εμάς, μετά τη διδαχή του μηνύματος του ’21 να ολοκληρώσουμε και να την κάνουμε ισάξια των πιο προηγμένων χωρών του κόσμου.
Το 1821 δεν είχαμε, όμως, μόνο πράξεις εξαίσιου ηρωισμού, δεν είχαμε μόνο τα Σάλωνα, δεν είχαμε την απελευθέρωση της Βοστίτσας -έτσι έλεγαν το Αίγιο τότε- δεν είχαμε την απελευθέρωση της Καλαμάτας, δεν είχαμε το Χάνι της Γραβιάς, δεν είχαμε την πυρπόληση του τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Ερεσό, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία».
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, υπογράμμισε:
«Δύο αιώνες μετά, υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως μία εξέλιξη διαρκείας.
Ένα Έθνος αναγεννιέται και, μέσα από τις περιπέτειές του, προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια.
Τα 200 χρόνια, λοιπόν, της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους. Στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας. Υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της. Αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης. Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία. Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό, που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με τη σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.
Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες. Ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια ‘‘του πτωχού που θυροδέρνει’’, όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον. Είναι, πλέον, ‘‘σαν πρώτα ανδρειωμένη’’, όπως αναφέρεται και πάλι στον Εθνικό μας Ύμνο.
Αν το 1821 ήταν η εκκίνηση, το 2021 είναι ένας κομβικός σταθμός στο δρόμο για την 4η βιομηχανική επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και των στοιχημάτων που προβάλλονται μπροστά μας. Από τις νέες μεγάλες ανισότητες μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και κυρίως την κλιματική αλλαγή».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στη στελέχωση της Επιτροπής με κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς κύρους: διακεκριμένους ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, αλλά και ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, της Γενετικής, καθώς και εκπροσώπους της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς και την προσέγγιση της Επιτροπής, τόνισε:
«Η ολοκλήρωση μίας πορείας 200 χρόνων αφορά όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όπου γης, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση, για μία άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε, να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Να συζητήσουμε πώς φανταζόμαστε την Ελλάδα στο μέλλον: το 2025, το 2031 ή το 2051.
Ειδική θέση στο βήμα θα δώσουμε στις νέες γενιές. Δεν είναι ζητούμενο μόνο να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στο σχεδιασμό του επόμενου βήματος. Να πάρουν το λόγο για το όραμά τους για τη χώρα στην οποία θα ζήσουν.
Τα 200 χρόνια μας υπερβαίνουν. Καλούμαστε να αναμετρηθούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι δική μας ευθύνη να συνδιαμορφώσουμε τη νέα Πατριδογνωσία. Να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον Κόσμο.
‘‘Οι ορίζοντες χτυπούν τις πόρτες μας’’».
Αμέσως μετά το πέρας της τελετής, η Πρόεδρος και τα μέλη της μετέβησαν στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου είχαν συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό.
Πρώτος χρυσός χορηγός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.