Κατάμεστη ήταν η κεντρική σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΚΘΒΕ), για την εκδήλωση των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας
με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχοι και σύσσωμος ο τοπικός κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, έδωσαν το παρών δημιουργώντας το αδιαχώρητο.
Ο Κ. Καραμανλής ήρθε στις 19:00 στην αίθουσα καταχειροκροτούμενος και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσα, τον γιο και την κόρη του.
Αμέσως μετά αφίχθη επίσης εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Παυλόπουλος.
Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής είχε ως κεντρικές αναφορές το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά, με δηκτικές μάλιστα ατάκες. Εντύπωση προκάλεσε η δομή της ομιλίας του, που περιλάμβανε ιστορικές αναφορές αλλά και αναφορές στα διεθνή δρώμενα με σαφείς αιχμές απέναντι στις ηγεσίες ΗΠΑ και ΕΕ. Μια ηγετική, μια… προεδρική ομιλία.
«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι σοβαρό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Για τη χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον, με άγνωστες σήμερα προεκτάσεις. Η γεωγραφική μας θέση σε συνδυασμό με την αβελτηρία των εταίρων μας, το καθιστούν ακόμα πιο σύνθετο. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για τις δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, αν όπως τεκμηριώνουν όλες οι έρευνες είμαστε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός και μειώνεται και γηράσκει με εντεινόμενης ρυθμούς και ταυτόχρονα αν δεν ανασχέσουμε τη φυγή των νέων κυρίως Ελλήνων στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο όχι μακρινό μέλλον ενώπιον εθνικής κρίσης. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και η νέα κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση των διαστάσεων του προβλήματος και όπως φάνηκε ήδη τη βούληση να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά», είπε ο κ. Καραμανλής.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είχε πει και στην προηγούμενη ομιλία του στην προεκλογική περίοδο στο «Βελλίδειο». «Υπογράφοντας μια συμφωνία δεν πρέπει να θεωρεί κανένας ότι παίρνει αυτομάτως εισιτήριο για την ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία», τόνισε.
«Το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε. Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ κι αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματα τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και επίσης οι εξελίξεις κατέδειξαν με τον πιο προφανή τρόπο τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας».
Γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμός είναι τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα έθνος, ένα λαό και αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά ενώνουν βόρεια και νότια Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «με την Τουρκία οι σχέσεις μας διαχρονικά δοκιμάζονται από τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Ή εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Πιέσεις για να καθίσουμε και να τα βρούμε δεν γίνονται δεκτές. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη».
Η ομιλία του κ. Καραμανλή ήταν γεμάτη από ιστορικές αναφορές, στο κλίμα των ημερών και με έμφαση στην ισχυρή αίσθηση καθήκοντος για την πατρίδα.
«Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις στα χρόνια που έρχονται», προέβλεψε ο κ. Καραμανλής. «Περάσαμε σε χρόνια αβεβαιότητας η οποία επιτείνεται από τη συμπεριφορά και τις αντιφάσεις των ΗΠΑ. Είναι η πιο ασταθής περίοδος μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε και έκανε λόγο για διστακτικότητα της ΕΕ να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και μάλιστα μίλησε με σκληρή γλώσσα γι’ αυτό φέρνοντας ως παράδειγμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών της Μακεδονίας και ειδικά της Θεσσαλονίκης. Για το λιμάνι Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά «το κάναμε στον Πειραιά, να το ξανακάνουμε και στη Θεσσαλονίκη». Ιδιαίτερο βάρος έριξε στα ενεργειακά.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος που τιμήθηκε με το μετάλλιο της ΕΜΣ εγκωμίασε τη συνεισφορά της εταιρείας στη Μακεδονία και την ιστορική κληρονομιά της. «Η ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας πρέπει να διαφυλαχθεί όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Η αυθεντική ιστορικώς και πολιτιστικώς Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μια και είναι ελληνική», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αναγνωρίζοντας την ενόχληση που προκαλεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πατριάρχης Μιλήτου ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΜΣ, Βασίλειος Πάππας, που απένειμε και το μετάλλιο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.