11.2.20

Αποτελεσματική λύση για την ημικρανία τα μονοκλωνικά αντισώματα

Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου), ο επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος νευρολόγος
κος Μιχάλης Βικελής, αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης της ημικρανίας επισημαίνονταν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να αποτελούν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση στο πρόβλημα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας όπως είπε, έχουν δοκιμαστεί σε ένα διεθνές πρόγραμμα κλινικών μελετών που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερα από 8 χρόνια, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια διεξάγεται και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.

Είναι μια εξειδικευμένη θεραπεία για την πρόληψη της ημικρανίας με ήπιες όμως παρενέργειες. Η χορήγησή τους γίνεται μία φορά το μήνα και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν να είναι εξαιρετικά καλά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μπίλια, το κόστος των μονοκλωνικών είναι υψηλό και τα καθιστά απαγορευτικά για το μέσο ασθενή που καλείται να πληρώσει από την τσέπη του. Στόχος όπως είπε του Συλλόγου είναι να ενταχθεί η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στην θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Εν αναμονή νέων θεραπειών

Όπως ανέφερε ο Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος, διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος «Το νευροπεπτίδιο CGRP αποτελεί στόχο τόσο των μονοκλωνικών αντισωμάτων (που είναι μεγάλα χημικά μόρια), αλλά είναι γενικότερα, μαζί με τον υποδοχέα του, οι κύριοι στόχοι της αντί-ημικρανικής έρευνας όσο αφορά στην πρόληψη και στην συμπτωματική αντιμετώπιση της πάθησης. Έτσι έχουν αναπτυχθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα λεγόμενα μικρά χημικά μόρια. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων θα ονομάζεται Gepants και δεν θα είναι μονοκλωνικά αντισώματα. Δυο από αυτά θα είναι για την αντιμετώπιση του πόνου και ένα για την προληπτική χορήγηση στην ημικρανία.

Τα νέα αυτά μόρια έδειξαν αποτελεσματικότητα στις μελέτες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο με στατιστικά σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία τον μήνα. Αυτή η μείωση αφορούσε και ασθενείς που είτε δεν λάμβαναν είτε ήδη λάμβαναν μια προληπτική αγωγή για την ημικρανία.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσουν και άλλα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου την ώρα της κρίσης, τα λεγόμενα Ditans που και αυτά δεν είναι αντισώματα. Σε αντίθεση με τις γνωστές τριπτάνες που κυκλοφορούν 25 χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά έχουν αντένδειξη σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, τα Ditans δεν δρουν αγγειοσυσπαστικά και δεν επηρεάζουν το καρωτιδικό σύστημα, ενώ είναι αποτελεσματικά στην οξεία αντιμετώπιση του ημικρανικού πόνου. Το πρώτο που θα κυκλοφορήσει, ίσως και το επόμενο έτος, είναι το Lasmiditan που στις μελέτες έδειξε ότι σε 2 ώρες μετά τη λήψη του το 60% των ημικρανικών είχαν βελτίωση του πόνου, οι μισοί μάλιστα από αυτούς ήταν εντελώς ελεύθεροι πόνου.

Σύμφωνα με το γιατρό, η ξαφνική ανάπτυξη και κυκλοφορία τόσων νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου και για την πρόληψη της ημικρανίας θα αλλάξει εντελώς το τοπίο και θα προσθέσει νέα, και όπως όλα δείχνουν αποτελεσματικά όπλα στην καταπολέμηση της ημικρανίας.