Τι κάνεις; Πως το διαχειρίζεσαι; Και πριν απαντήσετε πως αυτό δεν αλλάζει σε κάτι την αποστολή σου, θα πρέπει να το σκεφτείτε δυο φορές. Τι κάνεις αν ασθενής σου είναι ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ; Ο αξεπέραστος ακόμα και σήμερα Έλβις Πρίσλεϊ που είναι γνωστό πως δεν ήταν και ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου;
Τον εγκαταλείπεις; Προσπαθείς να τον βοηθήσεις; Και αν ναι, που μπαίνει η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον γιατρό που προσπαθεί να ανακουφίσει τον ασθενή του και από τον επιστήμονα που ίσως και χωρίς να το καταλάβει μετατρέπεται σε έναν... νόμιμο προμηθευτή ναρκωτικών;
Ο Έλβις και οι καταχρήσεις
Ο βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ, μέσα σε λίγα χρόνια από ένας άσημος τραγουδιστής έγινε ένα παγκόσμιο ίνδαλμα. Όταν τον Οκτώβριο του 1973 χώρισε από την αγαπημένη του σύζυγο, Πρισίλα, ο κατήφορος ήταν ο μοναδικός δρόμος που του είχε απομείνει. Ο Έλβις έχασε κάθε έλεγχο στη χρήση ισχυρών ηρεμιστικών.
Όλα αυτά τα χάπια τα έπαιρνε με ιατρική συνταγή από τον προσωπικό του γιατρό. Τον ελληνικής καταγωγής Δρ. Τζορτζ Νικόπουλο. «Ένιωθε ότι παίρνοντας φάρμακα με ιατρική συνταγή δεν ήταν ο τοξικομανής που συναντούμε στην άκρη του δρόμου», είχε πει ο γιατρός για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Πρίσλεϊ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Πρίσλεϊ και ο Νικόπουλος γνωρίστηκαν το 1967. Αμέσως ο ελληνικής καταγωγής γιατρός κατάλαβε πως ο Πρίσλεϊ ήταν επί της ουσίας ένας άνθρωπος ήδη εθισμένος στα χάπια. Είναι ενδεικτικό πως όπως είχε αναφέρει ο Dr Nick, όπως τον έλεγαν στις ΗΠΑ, διαπίστωσε πως ο τραγουδιστής είχε πάρει για την αμυγδαλίτιδά του μέσα σε μια μέρα φάρμακα που έπρεπε να πάρει σε διάστημα μιας εβδομάδας!
Και από αυτό το σημείο και έπειτα η κατάσταση ανάμεσα στους δυο άνδρες αρχίσει και περιπλέκεται και πλέον οι ρόλοι κάθε άλλο παρά διακριτοί είναι. Από τη μια πλευρά ένας απαιτητικός και εθισμένος στα χάπια σούπερ σταρ και από την άλλη ένας γιατρός ο οποίος προσπαθεί να τον βοηθήσει ακόμα και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο. Ο Νικόπουλος συνταγογραφεί διαρκώς χάπια στον Πρίσλεϊ και εκείνος δεν τον αφήνει πλέον να φύγει από το πλάι του. Τον παίρνει μαζί του ακόμα και στις περιοδείες του.
Ο Πρίσλεϊ έκανε συστηματική χρήση αμφεταμινών ήδη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Όσο περνούσε ο καιρός, ωστόσο, αυτό γινόταν ακόμα πιο έντονο και τον έβαζαν μέσα σε κάτι που θύμιζε από φαύλο κύκλο μέχρι... σπιράλ θανάτου. Και ο λόγος είναι απλός. Οι αμφεταμίνες έδιναν στον Έλβις την ενέργεια που ήθελε για να έχει ενέργεια στις συναυλίες του αλλά δεν του επέτρεπαν να κοιμηθεί όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Έτσι ο Πρίσλεϊ αναγκαζόταν να παίρνει και υπνωτικά χάπια. Κατέληξε, λοιπόν, κάθε πρωί να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αμφεταμινών και κάθε βράδυ αντίστοιχες απόυπνωτικά και ηρεμιστικά.
Μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό
Όσο εντεινόταν η εξάρτησή του από τα χάπια, τόσο αυξάνονταν κι η εξάρτηση του από τον Νικόπουλο. Η σχέση τους έφτασε σε τέτοιο σημείο που πολλά βράδια (ειδικά μετά το διαζύγιο με την Πρισίλα) ο Έλβις τηλεφωνούσε μέσα στη νύχτα στον Νικόπουλο να του φέρει χάπια και στη συνέχεια του ζητούσε να του κάνει παρέα, μέχρι να καταφέρει να κοιμηθεί γιατί ένιωθε απελπιστικά μόνος.
Ο Νικόπουλος από την πλευρά του, σαν επιστήμονας προσπαθούσε να βοηθήσει τον Πρίσλεϊ να ξεφύγει από αυτό το σπιράλ του θανάτου. Το έκανε, ωστόσο, με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο αν και υπάρχουν αναφορές πως χρησιμοποίησε ακόμα και τεχνάσματα για να περιορίσει τη ζημιά που έκαναν όλα αυτά τα χάπια στην υγεία του Βασιλιά του Ροκ εν Ρολ. Ο Έλβις, από ένα σημείο και έπειτα, είχε ακόμα και ψυχολογικό (πέρα από τον σωματικό) εθισμό με τα χάπια. Έπρεπε να παίρνει, οπωσδήποτε τεράστιες ποσότητες κάθε ημέρα.
Αυτό το αντιλήφθηκε ο Νικόπουλος ο οποίος έκανε μια ύστατη προσπάθεια. Έφτιαχνε στον Έλβις πλασίμπο, γεμίζοντας σύριγγες με νερό, ενώ κατόρθωσε να πείσει την φαρμακευτική εταιρεία Knoll, η οποία έφτιαχνε το αγαπημένο σκεύασμα του Έλβις να φτιάξει μία παρτίδα παυσίπονα χωρίς ενεργά συστατικά. Κάθε χάπι κόστιζε έξι δολάρια, αλλά ο τραγουδιστής δεν αντιλήφθηκε ποτέ τη διαφορά.
Όποτε ο τραγουδιστής παραπονιόταν για αδιαθεσία, ο Νικολόπουλος του χορηγούσε εικονικά φάρμακα. Στο κόλπο ήταν και μέλη της συνοδείας του Πρίσλεϊ, οι οποίοι βοηθούσαν τον γιατρό να τα κατασκευάσει. «Καθόμασταν στο λεωφορείο της περιοδείας και αντί να παίζουμε χαρτιά, φτιάχναμε πλασίμπο», είχε πει ο Νικόπουλος αλλά απ’ ότι φάνηκε, ωστόσο, ούτε αυτό στάθηκε ικανό για να σώσει τον Πρίσλεϊ.
Κάθε φορά που ο βασιλιάς του ροκ εν ρολ τον καλούσε για να του δώσει χάπια, ο γιατρός συμμορφωνόταν γράφοντας μια ακόμα συνταγή και ένας βοηθός του Πρίσλεϊ έτρεχε, ότι ώρα και να ήταν σε ένα φαρμακείο για να την εκτελέσει. Ο Τζόελ Γουίλιαμσον στο βιβλίο του «Elvis Presley: A Southern Life» γράφει πως το ίδιο ακριβώς σενάριο επαναλήφθηκε περίπου 12 ώρες πριν από τον θάνατο του Πρίσλεϊ, στις 16 Αυγούστου 1977.
Στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως αιτία η καρδιακή αρρυθμία. Πάρα πολλοί, ωστόσο, ήταν δύσπιστοι με αυτό το πόρισμα. Η δυσπιστία αυτή έγινε ακόμα πιο έντονη όταν αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο Πρίσλεϊ βρέθηκε νεκρός έχοντας στον οργανισμό του ένα κοκτέιλ 14 διαφορετικών χαπιών!
Ο θάνατος του Έλβις κατέστρεψε την καριέρα του Dr Nick
Πολλοί φαν του Έλβις επέρριψαν την ευθύνη στον Νικόπουλο για τον θάνατο του τραγουδιστή και ο γιατρός δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1977 θα βίωνε στο πετσί του πως όλες οι απειλές δεν θα έμεναν μόνο στα λόγια. Εκείνη την ημέρα ο Νικόπουλος βρισκόταν σε γήπεδο του Μέμφις για να παρακολουθήσει έναν αγώνα. Ξαφνικά ένας οπαδός του Πρίσλεϊ τον πλησίασε και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Η σφαίρα καρφώθηκε στον ώμο του γιατρού αλλά κατάφερε να σωθεί.
Ο Νικόπουλος δεν κατάφερε να σώσει τον Έλβις και αυτή του η αποτυχία κατέστρεψε την καριέρα του. Ο ιατρικός σύλλογος του Τενεσί ανέστειλε την άδεια του για τρεις μήνες το 1989. Έναν χρόνο αργότερα ο γιατρός δικάστηκε και απαλλάχθηκε για υπερσυνταγογράφηση στον Πρίσλεϊ, τον επίσης σταρ του τραγουδιού Τζέρι Λι Λιούις και άλλους διάσημους και μη ασθενείς του. Κατέθεσε πως το σχέδιό του ήταν να ελέγχει τη χρήση των ασθενών του ώστε εντέλει να τη σταματήσουν.
Μαρτυρίες από τη δίκη του Νικόπουλου έδειξαν πως είχε συνταγογραφήσει 19.000 δόσεις για τον Πρίσλεϊ στους περίπου 30 τελευταίους μήνες της ζωής του! Το 1992 κατηγορήθηκε εκ νέου ότι χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες στους ασθενείς και αυτή τη φορά, έχασε την ιατρική άδεια του με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να ασκήσει το επάγγελμά του και ξόδεψε όλα του τα χρήματα για να καλύψει τα έξοδα των δικαστικών μαχών.
Ο ίδιος ο Νικόπουλος είχε αποκαλύψει στη διάρκεια της δίκης ότι όταν ο Πρίσλεϊ βρισκόταν σε περιοδεία έπαιρνε δέκα φάρμακα όταν ξυπνούσε το απόγευμα, άλλα επτά μία ώρα πριν από τη συναυλία, μια ένεση καφεΐνης ή πλασίμπο καφεΐνης ακριβώς πριν από τη έναρξη της συναυλίας, πέντε φάρμακα μετά τη συναυλία και ηρεμιστικά για την ώρα του ύπνου.
Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει, ο Νικολόπουλος πριν φύγει από τη ζωή (πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016 σε ηλικία 88 ετών) είχε πει πως: «Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι ο Έλβις ήταν τόσο περίπλοκος. Εργάστηκα τόσο σκληρά για να μην διαλυθεί και στη συνέχεια τα έβαλαν μαζί μου όταν πέθανε και αποφάσισαν ότι έφταιγα εγώ. Ήμουν ένας από τους πιο στενούς του φίλους. Μερικές φορές ήμουν ο μπαμπάς του, ο καλύτερός του φίλος, ο γιατρός του. Ό,τι ρόλο έπρεπε να παίζω κάθε φορά, τον έπαιζα».
https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/4641468/o-ellinoamerikanos-giatros-poy-se-ligoys-mines-syntagografise-19-000-chapia-ston-elvis-prislei