8.12.24

Πιθάρι από την αγρέπαυλη των Λειβήθρων, βρίσκεται στην αυλή του αρχαιολογικύ μουσείου Θεσσαλονίκης.Του αρχαιολόγου-φιλόλογου Ιωάννη Τζιόλα.

Στον κάμπο των Λειβήθρων (στην παραλία Σκοτίνας) το έτος 1997, στα πλαίσια των σωστικών ανασκαφικών εργασιών (για τη δημιουργία της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής) εντοπίστηκε και ανασκάφηκε ένα αρχαίο οινοποιείο - αγρέπαυλη, στην πεδινή χώρα των Λειβήθρων.
Το κτήριο ανεγέρθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., όπου τότε καταστράφηκε από πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του.
Ανασκάφηκαν πολλοί πίθοι, στους οποίους αποθηκεύονταν το κρασί, και θάβονταν μέσα στο έδαφος. 
Συνολικά, βρέθηκαν 32 από αυτούς τους πίθους. Το ύψος τους ήταν 2,15 μέτρα, η διάμετρος 1,60 μέτρα, ενώ το υλικό είχε πάχος 3 - 4 εκ. 
Η χωρητικότητα του κάθε πίθου ήταν σχεδόν 2000 λίτρα. Επίσης, βρέθηκαν πρέσες μολύβδου για την επισκευή των αγγείων, πήλινα καπάκια, σπόροι σταφυλιού και ρητίνη.
Ένας από αυτούς τους πίθους, εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης (βλέπε φώτο). 
Τέλος, ολόκληρο το αρχαίο κτήριο της αγρέπαυλης, μεταφέρθηκε στο αρχαιολογικό βιωματικό Πάρκο των Λειβήθρων, όπου και πραγματοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της Πιερίας.