4.5.24

Διαγράψετε τώρα αυτές τις 5 εφαρμογές από τις συσκευές σας – Ειδικοί αναφέρουν ότι σας παρακολουθούν και πωλούν τις πληροφορίες σας

Οι εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες στις συσκευές σας γνωρίζουν πολλά για εσάς. Ακόμα κι αν είστε προσεκτικοί σχετικά με τα δεδομένα που παρέχετε στις εφαρμογές και προσπαθείτε να αποκρύπτετε όσο το δυνατόν περισσότερα, η αλήθεια είναι ότι ορισμένες εφαρμογές είναι εξαιρετικά έξυπνες στην πρόσβαση στην τοποθεσία σας και σε άλλες προσωπικές πληροφορίες – και μπορούν ακόμα και να πουλήσουν αυτά τα δεδομένα για να βγάλουν κέρδος.

«Αγοραστές» αυτών των δεδομένων μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, από έναν διαφημιστή μέχρι πράκτορες των αρχών επιβολής του νόμου. Το δύσκολο όμως είναι ότι μπορεί να μην έχετε πλήρη επίγνωση του ποιες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε είναι οι πιο επικίνδυνες για εσάς.

Οι ειδικοί λένε να διαγράψετε αυτές τις 5 εφαρμογές από τη συσκευή σας – μπορεί να παρακολουθούν την τοποθεσία σας και να πωλούν ακόμη και τα δεδομένα σας.

Οι 5 εφαρμογές που πρέπει να διαγράψετε άμεσα:

Εφαρμογές γνωριμιών
Facebook και TikTok
Εφαρμογές για την πρόγνωση καιρού
Παιχνίδια για πολλούς παίκτες
Εφαρμογές παράδοσης φαγητού
Εφαρμογές γνωριμιών


Οι εφαρμογές γνωριμιών συγκεντρώνουν τόσα πολλά δεδομένα για εσάς. Γνωρίζουν τα ενδιαφέροντά σας, τις τοποθεσίες σας και πολλά άλλα. Και υπήρξαν περιπτώσεις όπου ορισμένες εφαρμογές, έδωσαν πληροφορίες τοποθεσίας σε ειδησεογραφικά πρακτορεία που αποκάλυψαν την τοποθεσία των χρηστών τους.

Να είστε προσεκτικοί με το πόσες πληροφορίες παρέχετε στις εφαρμογές γνωριμιών – δεν είναι πάντα αξιόπιστες.

Facebook & TikTok

Το TikTok παρακολουθεί τι προσθέτετε στο clipboard σας και το Facebook είναι ένας απόλυτος εφιάλτης όταν πρόκειται για υπερβολική κοινοποίηση, καθώς έχει την άδεια να μοιράζεται τα δεδομένα σας με εφαρμογές τρίτων, διαφημιστές και συνεργάτες όπως πωλητές και πάροχοι υπηρεσιών. Μπορεί ακόμη και να μοιράζεται την τοποθεσία σας και άλλα δεδομένα με τις διωκτικές αρχές και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που του ανήκει – και μην ξεχνάτε ότι του ανήκουν αρκετές, όπως το Instagram, το Threads και το WhatsApp.

Εφαρμογές για την πρόγνωση καιρού

Μια εφαρμογή που εμπιστεύεστε για να σας πει τον καιρό και την πρόγνωση μπορεί στην πραγματικότητα να συγκεντρώνει τα δεδομένα της θέσης σας και να τα πουλάει σε διαφημιστές, όωπς διαπίστωσαν ορισμένες εκθέσεις. Ελέγξτε τα δικαιώματα στην εφαρμογή καιρού που χρησιμοποιείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιτρέπετε να πωλούνται τα δεδομένα σας με αυτόν τον τρόπο στον πλειοδότη.

Παιχνίδια για πολλούς παίκτες (Multiplayer Games)

Αν είστε μεγάλος οπαδός των παιχνιδιών για πολλούς παίκτες (Multiplayer Games), βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την άδεια χρήσης τους, επειδή πολλές από αυτές βασίζονται στην τοποθεσία σας και σε άλλα δεδομένα για να αποκομίσουν κέρδος – ειδικά αν το παιχνίδι είναι δωρεάν. Να θυμάστε: λίγες δωρεάν εφαρμογές είναι πραγματικά δωρεάν. Και η δυνατότητα να σας συνδέσει με ομοϊδεάτες που αγαπούν ένα παιχνίδι όσο και εσείς, μπορεί μερικές φορές να σας κοστίσει την ιδιωτική σας ζωή.

Εφαρμογές παράδοσης φαγητού

Οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού έχουν διάφορους κανόνες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συμφωνούν να χειρίζονται τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας σας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα όταν εγγράφεστε σε μια υπηρεσία, επειδή μπορεί να πάθετε σοκ με αυτά που θα μάθετε.

Δεν είναι όλες οι εφαρμογές ένοχες για την κοινή χρήση της τοποθεσίας σας και την πώληση των δεδομένων σας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες εφαρμογές είναι πιο χαλαρές με αυτά τα δικαιώματα. Για να προστατευτείτε, αλλάξτε τις ρυθμίσεις για τα δικαιώματα που δίνετε σε μία εφαρμογή, – ή διαγράψτε την εφαρμογή από την συσκευή σας.