26.4.24

Α. Τζιτζικώστας στα εγκαίνια της “BEYOND 2024”

“Οι 600 ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών υπηρεσιών του gov.gr”

Στις πρωτοβουλίες, τα έργα, τις δράσεις και τις πολιτικές της Περιφέρειας για να προετοιμάσει το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας “BEYOND 2024”.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η “BEYOND” αποτελεί έκθεση – σταθμό, διότι τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στο επίκεντρο της καινοτομίας, δίνοντας το στίγμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία και τη διοργάνωση της έκθεσης και φέτος συμμετέχει δυναμικά, με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, αλλά και με μια μεγάλη καινοτομία, καθώς στο χώρο της Περιφέρειας εντός της “BEYOND 2024” θα φιλοξενηθεί η Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης να τη γνωρίσουν. Επίσης, αύριο το πρωί, στις 11:30’, στον χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “BEYOND 2024”, διοργανώνεται συζήτηση, με τη Sophia the Robot, τον Περιφερειάρχη και τον Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του Μ.Ι.Τ. Media Lab και Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Δρ. Μιχάλη Μπλέτσα.
     


Αναφερόμενος στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανάδειξή της ως ενός εκ των τριών βασικών αναπτυξιακών πυλώνων της περιφερειακής οικονομίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: “Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει σταθερά να επενδύει στην καινοτομία, να επενδύει στις νέες τεχνολογίες. Και ήδη σήμερα, παρέχουμε περίπου 600 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στο gov.gr, το ένα τέταρτο των συνολικών ψηφιακών υπηρεσιών παρέχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και το γεγονός ότι επενδύσαμε με ένταση στη ψηφιακή μετάβαση μάς επέτρεψε να καταργήσουμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν κάθε χρόνο 150.000 πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα τρέχουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα και δράσεις καινοτομίας. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN. Συμμετέχουμε σε clusters καινοτομίας. Υποστηρίζουμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το ThesIntec. Αναβαθμίσαμε τις ψηφιακές υποδομές των Επιμελητηρίων, των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων και παραδίδουμε σύγχρονο ψηφιακό εξοπλισμό στα σχολεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε σήμερα στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία. Όντως, όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες και πολιτικές στη σωστή κατεύθυνση. Προσωπικά τα βλέπω ως βήματα, ως αναγκαίες προϋποθέσεις, για να ετοιμάσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον, που τεχνολογικά αλλά και παραγωγικά, θα είναι πολύ πιο μεγάλο από την ψηφιοποίηση που εν πολλοίς είναι πλέον δεδομένη. Γι’ αυτό, ο στόχος μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να καταστήσουμε την Καινοτομία, τρίτο βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας. Και όλα όσα σχεδιάζουμε, όλα όσα υλοποιούμε και όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να αγγίζουν τους συμπολίτες μας. Πρέπει να βελτιώνουν τη ζωή, το εισόδημα, τις προοπτικές, αλλά και την εθνική μας αυτοπεποίθηση”.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον κομβικό και εθνικό ρόλο που έχει η ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία, τονίζοντας πως στόχος της Περιφέρειας και προσωπικός του είναι να μετατραπεί η Κεντρική Μακεδονία στην ελληνική Silicon Valley.

“Κοιτώντας σταθερά μπροστά, πεποίθησή μου είναι ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει. Έχουμε μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα. Εκατόν πενήντα χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές ζουν και σπουδάζουν εδώ. Εταιρείες κολοσσοί μας εμπιστεύονται και επενδύουν στον τόπο μας. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα start ups. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη εξαγωγικό προσανατολισμό. Μπορούμε να κάνουμε τη γεωγραφία μας πλεονέκτημά μας. Μπορούμε να κάνουμε το φυσικό περιβάλλον πλεονέκτημά μας. Δική μου φιλοδοξία είναι να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία στη δική μας Sillicon Valley. Αν το καταφέρουμε δεν υπηρετούμε μόνον τους Μακεδόνες αλλά όλους τους Έλληνες. Γιατί ισχυρή Μακεδονία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Παραγωγική Μακεδονία σημαίνει παραγωγική Ελλάδα. Εξωστρεφής και τεχνολογικά ανεπτυγμένη Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα με φιλοδοξίες, γεωπολιτικό ρόλο, αυξημένες δυνατότητες και παρουσία σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ασία. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και μπορούμε να τους κατακτήσουμε. Προσκαλώ όλους τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν τη Beyond 2024. Η καρδιά της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών θα χτυπάει δυνατά της επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.