26.4.24

ΚΑΚΟ ΑΝΗΛΙΟ ....παρουσιάστηκε στην Κατερίνη το βιβλίο ενός αλλόκοτου κόσμου γεμάτου από πλάσματα «της άλλης μεριάς» του Κωνσταντίνου Δομηνικ. 50 φωτο


Μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε στην Κατερίνη το βιβλίο "Κακό Ανήλιο" του Κωνσταντίνου Δομηνίκ από τις ιστορικές Εκδόσεις Ίκαρος - Ikaros Publishing.
Είναι μια συλλογή διηγημάτων, για την ακρίβεια, 12 μικρές ιστορίες στοιχειωμένες από μορφές και όντα του θρύλου και της φαντασίας που ισορροπούν με μακάβρια χάρη μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, λάμψης και σκοτεινιάς, λύτρωσης κι απελπισίας.
Ένας εντυπωσιακά αλλόκοτος κόσμος γεμάτος πλάσματα της «άλλης» μεριάς, δημιουργήματα μιας φύσης σκοτεινής και παράλογης που συναντιούνται και αλληλοεπιδρούν με καθημερινούς ανθρώπους προκαλώντας άλλοτε συνταρακτικές καταστροφές κι άλλοτε παρήγορα θαύματα.
[…] Και με μια κεραυνοβόλα κίνηση χιμάει και καρφώνει τη γροθιά του μέσα, ολόβαθα, στο στήθος του Μανώλη – το σκίζει, το διατρυπάει όλο, πέρα για πέρα, βγάζοντας έπειτα μέσ’ από την πληγή, αντί για μια θνητή καρδιά, ένα μικρό, τσιμπλιασμένο αηδόνι. (Από την περιγραφή στο οπισθόφυλλο) 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο ΝΕΣΤΩΡ, παρουσία πλήθους βιβλιόφιλων της Κατερίνης,  από τον ποιητή -φιλόλογο -κριτικό Αντώνη Κάλφα, τον συγγραφέα και φιλόλογο Κώστα Δρουγαλά και από τον ίδιο τον συγγραφέα που υπέγραψε και αντίτυπα σε όσους τίμησαν την εκδήλωση.

Απόσπασμα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός -σκηνοθέτης Χάρης Αμανατίδης.   

H Δέσποινα Νέστορα (βιβλιοπωλείο «Νέστωρ») υποδέχθηκε και ευχαρίστησε το πολυπληθές κοινό για την παρουσία του, συνεχάρη τον συγγραφέα και τους ομιλητές. 
Αναφερόμενος στο διήγημα, ο Κώστας Δρουγαλάς, τόνισε: «Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Δομηνίκ είναι ένα δημιούργημα που αποτελείται από δώδεκα ολιγοσέλιδες αναφορές λαογραφικού ή αλλιώς υπερφυσικού τρόμου που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.
Πρόκειται για ιστορίες που εντάσσουν πάρα πολλούς τόπους και σημεία σταθμούς της Πιερίας, απορομαντικοποιώντας και επανοικειοποιώντας την ίδια την ύπαιθρο. Όπου σαν συνδετικός ιστός ενώνει τις παρελθούσες με τις νεότερες γενεές»

Ο Αντώνης Κάλφας επισήμανε: «Η κατά κανόνα ορεινή τοπογραφία του βιβλίου (Φωτεινά, Μόρνα, Λόφος, Ράχη, κακό Ανήλιο, Άνω Μηλιά, Τάχνιστα, Πλαταμώνα, Λάκκες, Μπάρα, στο ψυχιατρείο της Πέτρας, Βρύα) συνομιλεί με τα θρησκευτικά τοπόσημα (εκκλησία των Αγίων Πάντων, Αϊ-Θανάσης, Αϊ-Γιώργης) και τη λαογραφία του χώρου (στοιχειά του δάσους, βότανα, «πέτρες θαματικές», παράξενες σαλταρισμένες γριές [Μανιά-Γιάγκα] χωρίς βεβαίως να λείπει και η σύγχρονη αστική μικροκοινωνία με τα προβλήματά της (παιδεμένοι νέοι, ναρκωτικά, Νιόνιος ο Φασούλας, ο χαζο-Ζήνος ο Φσιότσανος τρόφιμος του ψυχιατρείου στην Πέτρα που είχε ακούσει τη φωνή του θεού). Τα διηγήματα του Δομηνίκ έχουν υπόρρητη συνάφεια και με τη σύγχρονη λαογραφία ή εθνογραφία αν προτιμάτε ή εθνοκοινωνιολογία. Τα δώδεκα διηγήματα της συλλογής «Κακό Ανήλιο» συγκροτούν ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο βιβλίο, πηγαίνουν πιο πέρα τη γραφή, το ύφος γίνεται πιο στέρεο, η γραφή πιο σύνθετη σε σύγκριση με το «΄Ωπα-ώπα, μπλάτιμοι», το πρώτο βιβλίο του Κωνσταντίνου Δομηνίκ. Πρόκειται για τον πιο καλό διηγηματογράφο που έβγαλε επιτέλους η Πιερία και έναν από τους ποιοτικότερους —κάτω των σαράντα— σύγχρονους νέους λογοτέχνες της βόρειας Ελλάδας εφάμιλλος με πολλούς αξιόλογους πεζογράφους.

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Δομηνίκ ανέφερε: «Το Κακό Ανήλιο είναι μια συλλογή η οποία αποτελείται από δώδεκα διηγήματα λαογραφικού τρόμου. Ο τίτλος του φέρει ένα όνομα το οποίο έχω δανειστεί από μια πραγματική περιοχή που υπάρχει στα Πιέρια Όρη. Οι ιστορίες αλλά και οι ήρωες του βιβλίου αποτελούν για εμάς κάτι σαν το συλλογικό ασυνείδητο. Οι δώδεκα μικρές ιστορίες είναι στοιχειωμένες από μορφές και όντα του θρύλου και της φαντασίας που ισορροπούν με μακάβρια χάρη μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, λάμψης και σκοτεινιάς, λύτρωσης κι απελπισίας.»


Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο αυτό το βιβλίο που ήδη οι κριτικές του είναι ιδιαίτερα κολακευτικές!