30.1.24

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ για τις εντυπώσεις της (και τις διαπιστώσεις της) από το ΝΤΑΒΟΣ-ΦΩΤΟ

 Πολιτικοί, στελέχη επιχειρήσεων, ηγέτες διεθνών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί και καινοτόμοι από όλο τον κόσμο

συγκεντρώθηκαν στην 54η Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Ντάβος της Ελβετίας για να «ανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη» και να ενισχύσουν την παγκόσμια αλληλεγγύη με τη δημιουργία νέων ιδεών και την ανάπτυξη συνεργασιών.Εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής και γεωπολιτικής αναταραχής, στην κορυφή της ατζέντας ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Οι δυνατότητες, οι κίνδυνοι και η ασφάλεια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν είναι η επόμενη ημέρα, αλλά το παρόν! Το WEF δίνει ρυθμούς νέας γενιάς, της γενιάς μου!

  
Στις κύριες θεματικές της ατζέντας βρέθηκε επίσης η μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια. Η σύνοδος κορυφής εξέτασε τη δημιουργία βιώσιμων μεθόδων για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, ενώ αναφέρθηκαν οι προσπάθειες της Ευρώπης για την προώθηση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στα πάνελ και πρέπει να μας απασχολήσει και ως Πιερία, ήταν οι τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές που έχουν τα λιμάνια των Βαλκανίων ως προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών της ευρύτερης περιοχής. Τονίστηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα λιμάνια, καθώς ελέγχουν το εμπόριο, στηρίζουν την εθνική ασφάλεια των κρατών, αποτελούν ενεργειακούς κόμβους και κόμβους ασφάλειας τροφίμων. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μας αφορά άμεσα, αλλά και μια πολλά υποσχόμενη προοπτική ενός «απεκεντρωτικού» λιμανιού στη βόρεια Πιερία. Ένα θέμα για το οποίο είχα εκφράσει δημόσια την άποψή μου πολύ πριν την εκλογή μου ως Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας, αλλά ως απόφοιτη του μεταπτυχιακού τμήματος εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι γνωριμίες με έμπειρες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και της τεχνολογίας είναι αυτά τα οποία συμβάλλουν στη νοοτροπία και το σκεπτικό, των νέων «ηγετών» για έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Η #νέα_φωνή στην αυτοδιοίκηση της Πιερίας δεν παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει και εργάζεται για αυτές!

Ανάμεσα στις σημαντικές στιγμές τις οποίες ξεχώρισα ήταν η ομιλία της κ. Αλεξάνδρας Σδούκου – Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «O ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή μετάβαση».

Σε πάνελ με τίτλο «Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος», όπου συμμετείχε ο κ. Τάσος Βασιλειάδης – Ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος της Joist Innovation Park, ο κ. Μάνος Πουλάκης – διευθυντής στην Salas Group και ο Rhett Power, αρθρογράφος του Forbes, είχα την ευκαιρία να συστηθώ και εγώ στο κοινό ως νέα γενιά της Ελλάδος, για την ανάδειξή μου στη λίστα του Forbes 30 under 30 Greece 2024 και να πω λίγα λόγια για το όραμα των οργανισμών «Στράτα» και «ΟΠΕΣΚΕ».

«Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ατζέντας για την ειρήνη και την ασφάλεια» ήταν μία συγκλονιστική συζήτηση που παρακολούθησα όπου συμμετείχαν η Mandy Sanghera - Φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας, παγκόσμια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Tatiana Kotyarenko – διεθνής ειδικός για τη φυλετική βία και την εμπορία ανθρώπων, η Linor Abaril – δικηγόρος, ηθοποιός, μοντέλο, η Dr. Qanta Ahmed – ανώτερος συνεργάτης, Φόρουμ γυναικείας ανεξαρτησίας και η Anastasiya Dzyakava – Ιδρύτρια #stop_sexting, βραβευμένου οργανισμού από τον ΟΗΕ

Από όλη την εμπειρία, δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι των εικαστικών. Παρακολούθησα μία παράσταση του David Garibaldi, ζωγράφου που δημιουργεί αριστουργήματα μέσα σε λίγα λεπτά. Στο Νταβός δημιούργησε ένα πίνακα με το άγαλμα της ελευθερίας ως φάρος ελπίδας και σύμβολο ισότητας.