24.8.23

Μυλόπουλος: Οι εννέα άξονες για την αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Δ. Ζησιμόπουλος εκ των υποψηφίων της Πιερίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΦΩΤΟ

Τους εννέα προγραμματικούς άξονες για την «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» παρουσίασε
ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Γιάννης Μυλόπουλος, έχοντας στο πλευρό του την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Σάσα Λαδά, καθώς και τη νυν Περιφερειακή Σύμβουλο, Δήμητρα Θωμά.
Άσκησε δριμεία κριτική στον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τόνισε ότι η Περιφέρεια πρέπει να περάσει σε μια νέα εποχή όπου «θα σταματήσει να είναι η Περιφέρεια το εκτελεστικό όργανο της κυβερνητικής πολιτικής και να γίνει το θεσμικό της αντίβαρο» που θα αναπτύξει ουσιαστικό έργο.
 



Αναφερόμενος στις πυρκαγιές ευχήθηκε να μην ζήσουμε τέτοιες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ότι οι φωτιές αντιμετωπίζονται τον χειμώνα. 
Πρόσθεσε επίσης ότι θα κάνει σύνθημα το γνωστό διεθνές οικολογικό ρητό «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά».

Στον 2ο άξονα ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» σημαίνει μια νέα εποχή δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών ακόμα και για ζητήματα όπου ο θεσμός της Περιφέρειας δεν έχει τυπική αρμοδιότητα για παρέμβαση εξαιτίας του συγκεντρωτικού μοντέλου.
 «Η διοίκησή της όμως οφείλει να διεκδικεί λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, τον 3ο άξονα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τον 4ο άξονα, έκανε λόγο για «σχέδιο και δημόσιες πολιτικές για τον περιορισμό των φυσικών κινδύνων και για τον μετριασμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών».

Για τον τουρισμό, τον 5ο άξονα, ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε σε μια νέα εποχή «για μια τουριστική ανάπτυξη ήπια και ποιοτική που θα την αντέχει το περιβάλλον με σκοπό όχι το κέρδος των λίγων αλλά το δημόσιο συμφέρον και το όφελος των πολιτών».
Σχετικά με τα έργα υποδομής, τον 6ο άξονα, καταφέρθηκε κατά του έργου του FlyOver, λέγοντας ότι θα δώσει κίνητρο για την κυκλοφορία περισσότερων ΙΧ αυτοκινήτων στους δρόμους. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι έργο για τους εργολάβους κι ότι είναι αντίθετο στα έργα σταθερής τροχιάς, όπως το μετρό, ενώ επισήμανε ότι «πολύ φοβάμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν ότι θα γίνει κι αυτό μια υποθαλάσσια». Είπε επίσης ότι το μετρό καθυστερεί ανεπίτρεπτα, ενώ έκανε λόγο και για υπέρβαση του προϋπολογισμού. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αόρατο, απόντα και βουβό» τον κ. Τζιτζικώστα όσον αφορά το έργο του μετρό και αναρωτήθηκε «πού ήταν όταν η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαζε τον σχεδιασμό του έργου;». 
Ακόμα ο κ. Μυλόπουλος εξήγγειλε διεκδίκηση δικτύου Μέσων Σταθερής Τροχιάς για όλη την Περιφέρεια, τονίζοντας ότι είναι η λύση για το κυκλοφοριακό σε όλη την περιοχή.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας, τον 7ο άξονα, είπε ότι «Αλλαγή στην Περιφέρεια» σημαίνει διεκδίκηση για διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών και περιορισμό της αισχροκέρδειας.

Για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, 8ο άξονα, είπε ότι Αλλαγή σημαίνει διατήρηση, προστασία και ανάδειξη αυτής, τονίζοντας ότι «είναι ένα από μεγάλα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας». 
Έκανε λόγο για «ξήλωμα» του αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου λέγοντας ότι «η λύση που εφαρμόζαμε για διατήρηση αυτών in situ εφαρμόστηκε πριν 20 χρόνια στο Μοναστηράκι» και πρόσθεσε ότι το σήκωμα των αρχαιοτήτων είναι η αιτία που δεν έχει τελειώσει το μετρό.
«Πού ήταν ο κ .Τζιτζικώστας όταν καταστρεφόταν το μνημείο της Βενιζέλου; Τον είδατε πουθενά;» τόνισε.

Στον 9ο και τελευταίο άξονα που αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη, είπε ότι «αλλαγή στην Περιφέρεια σημαίνει απορρόφηση και διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης όχι μόνο υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά για δημιουργία θεσμών προστασίας και αλληλεγγύης».

Τέλος ο κ. Μυλόπουλος απηύθυνε έκκληση στους «προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και τους ζητάμε να στηρίξουν την υποψηφιότητά μας».
«Θα είμαστε δυναμικά παρόντες εκεί όπου ο σημερινός Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Περιφέρεια διακρίθηκαν για την απουσία τους», κατέληξε.