21.7.23

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ-ΦΩΤΟ

20 Ιουλίου του 2023, έπεσε η αυλαία του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, σκορπίζοντας ένα κύμα δροσιάς στην πόλη της Κατερίνης και σε όμορφες γωνιές της Πιερίας.
Έπεσε η αυλαία ενός θεσμού που για 43 καλοκαιρινές περιόδους προωθεί στην Πιερία την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής.
Έτσι και φέτος παρά τις ανυπέρβλητες οικονομικές και οργανωτικές απαιτήσεις αλλά και τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, καταφέραμε με την εμπειρία και τη θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα και να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα και πολλά χαμόγελα στο κοινό της Πιερίας.


Η Κατερίνη και η Λεπτοκαρυά υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν τους πολιτιστικούς πρεσβευτές από τον Παναμά και τη Σερβία και παρά την αφόρητη ζέστη, όλα ακολούθησαν τον αρχικό σχεδιασμό. Οι Πιεριείς και πλήθος τουριστών, απόλαυσαν την Αφροαμερικανική κουλτούρα με τους ρυθμούς λάτιν μουσικής και κρουστών του παραδοσιακού σχήματος από τον Παναμά και τη Σερβία, που ξεχωρίζει μουσικά και χορευτικά στη Βαλκανική χερσόνησο.Επιπλέον, όλοι θαυμάσαμε τη χορευτική νεανική ομάδα της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς και βέβαια στην κεντρική εκδήλωση της Κατερίνης τις χορεύτριες και τους χορευτές του χορευτικού τμήματος της διοργανώτριας του φεστιβάλ Εστίας Πιερίδων Μουσών.


Ευχαριστούμε τον δήμο Δίου - Ολύμπου και τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Καραλή, για την αποτελεσματική συμβολή του στην εύρεση χώρου φιλοξενίας για την αποστολή από τον Παναμά, τον κ. Χρήστο Τορόφια για την πρότασή του στη σύνθεση της κεντρικής αφίσας του φεστιβάλ, τον κ. Σταμάτη Χατζηχριστοδούλου για την τεχνική του υποστήριξη, τον κ. Κυριάκο Καλπακίδη για την φροντίδα της διαμονής των Σέρβων, το Green Bus travel του ΚΤΕΛ Πιερίας για τις μεταφορές όπου χρειάστηκε, την Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, το τρενάκι Λεπτοκαρυάς για τη βόλτα του Παναμά στο πλακόστρωτο του πεζόδρομου της κωμόπολης, τις επιχειρήσεις DAFNI Hotel, Φούρνοι ΚΑΤΣΑΡΟΣ, Super Market ZTANIS για τη συμβολή τους στην φιλοξενία των ξένων αποστολών και τον κ. Μπάμπη Κοκκινίδη για την πρόθυμη ανταπόκριση σε ότι του ζητήσαμε στην ηχητική και φωτιστική κάλυψη της κεντρικής παράστασης στην Κατερίνη.


Τέλος, εκτός από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου ευχαριστούμε και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την προμήθεια των κατάλληλων τουριστικών διαφημιστικών εντύπων που διανεμήθηκαν στα μέλη των ξένων αποστολών και διαφημίζουν τον τόπο μας. Και όπως μας ευχήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, "μέσω αυτών των δράσεων και του αναμνηστικού διαφημιστικού υλικού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, από διαφορετικές χώρες του κόσμου, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Πιερία και φυσικά είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και ως τουριστικοί επισκέπτες στον τόπο μας".


Θα θέλαμε επίσης, να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης, τον δάσκαλο, τους χορευτές, τους μουσικούς, τους εθελοντές αλλά και τα μέλη της Εφορείας. Ιδιαίτερα,θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πρωτεργάτες όλης αυτής της γιορτής, τον κ. Λάκη Χαρακλιά Έφορο και τον κ. Δημήτρη Κωτίκα Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης της Ε.Π.Μ..
   





Τα φώτα της γιορτής έσβησαν. Οι αναμνήσεις θα είναι πάντα φωτεινές στη μνήμη μας. Κάποιοι από εμάς έχουν ήδη νέους φίλους από κάποια άλλη γωνιά της Γης. 

Την επόμενη χρονιά στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων ζωής και δράσης της Εστίας Πιερίδων Μουσών, η οργανωτική επιτροπή έχει βάλει σαν στόχο το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης «ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες του στάσεις. Επιθυμούμε να είστε μαζί μας για κάτι αντάξιο της ιστορίας του συλλόγου και του τόπου μας.

 
Καλή αντάμωση το καλοκαίρι του 2024.
Το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Π.Μ