21.7.23

Η τέχνη του ψηφιδωτού στη γη του ΔΙΟΥ- Εγκαινάστηκε η έκθεση ψηφιδωτών της Δώρας Μαυροματίδου-50 ΦΩΤΟ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Δίου – Ολύμπου παρουσίασαν στο κοινό την Εικαστική Έκθεση Ψηφιδωτών της Δώρας Μαυροματιδου «Από την Μάθηση στη Δημιουργία».
Αρχής γενομένης από τα εγκαίνια την
Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 στο ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΔΙΟΥ οι φιλότεχνοι μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση ως την 30 Ιουλίου 2023

Η τέχνη του ψηφιδωτού είναι μια τέχνη μνημειακή και με μακραίωνη ιστορία η οποία έχει τις απαρχές της στην ύστερη αρχαιότητα. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή τα πρώτα και αρχαιότερα ψηφιδωτά που συναντάμε είναι επιδαπέδια και εμφανίζονται από τις πρώτες δεκαετίες του 7ου αιώνα π.Χ.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ψηφιδωτά στον ελληνικό χώρο, είναι η μεγάλη “έπαυλη του Διονύσου”, με παράσταση από τη ζωή του θεού του κρασιού, το οποίο στόλιζε το δάπεδο του κεντρικού δωματίου της έπαυλης, που πήρε από το ψηφιδωτό το όνομά της. Πρόκειται για μια αίθουσα συμποσίου 100 τ.μ. σε ένα κτίσμα του 200 μ.Χ., ένα από τα σημαντικότερα κτιριακά συγκροτήματα του αρχαίου Δίου.

Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια παράδοση στον Δίον ;
Ίσως ναι.
Καθόλου τυχαία δεν είναι η ύπαρξη του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, όπως καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η εκμάθηση της τέχνης του ψηφιδωτού, έχει δημιουργήσει, μια πληθώρα καλλιτεχνών που ξεκίνησαν πλέον να παρουσιάζουν τα έργα τους, όπως η Δώρα Μαυροματίδου.
Σκέψεις, ιδέες, ψηφίδες, αγάπη, υπομονή, πλέκονται και ξετυλίγονται εικόνες και μορφές. Η φαντασία γίνεται τέχνη. Κάθε ψηφίδα ένα αποτύπωμα έμπνευσης. 
αποτέλεσμα; Η έκθεση που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ώρες 11πμ-20.00μμ

Η ψηφοθέτης παρουσιάζει περισσότερα από τριάντα έργα της που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή, γι αυτή τη μοναδική πανάρχαια τέχνη.

Την εκδήλωση των εγκαινίων, συντόνισε ο συγγραφέας και φωτογράφος Θάνος Κόσυβας, ενώ την υποστήριξη είχε ο κ. Νίκος Λαμπονίκος πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.