21.7.23

Το εικαστικό γεγονός του καλοκαιριού στην «Παναγιά του Ολύμπου» στο Λιτόχωρο-150 φωτογραφίες. Όλα τα έργα.

Η μαγεία των χρωμάτων, ζωγραφική και αγιογραφία, στους πρόποδες του Ολύμπου.
«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης. Στην έκθεση που οργανώθηκε στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ μπήκαμε μέσα στον παράδεισο. Δεν είδαμε πινέλα, αλλά το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς, των μαθητών του «Εργαστηρίου Ζωγραφικής-Αγιογραφίας Γιώργου Βροντινού»!

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής και Αγιογραφίας του «Εργαστηρίου Ζωγραφικής-Αγιογραφίας Γιώργου Βροντινού» στο μαγευτικό χώρο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ στο ιστορικό Λιτόχωρο.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας θα είναι ανοιχτή για το κοινό το διήμερο 20-21 Ιουλίου 2023 και σίγουρα είναι ένα διήμερο γεμάτο μηνύματα, νεαρούς και νεαρές καλλιτέχνες με απίθανα χρώματα, ατελείωτη έμπνευση και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα σε ένα ιδιαίτερο χώρο.

Ανάμεσα στα πεύκα, τα κυπαρίσσια, τις ελιές και την ευωδία των βασιλικών στον αυλόγυρο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, έργα ζωγραφικής με παστέλ και ακρυλικά αρχαρίων και προχωρημένων μαθητών, παραδοσιακή βυζαντινή αγιογραφία, γοήτευσαν το κοινό που έσπευσε να δει την εικαστική δημιουργία και την έμπνευση 70 μαθητών ζωγραφικής, αλλά και ζωγράφων του Λιτοχώρου…

Τα έργα αποδεικνύουν τη σπουδαία και σοβαρή δουλειά που γίνεται στον τομέα των εικαστικών στην Κωμόπολη των θεών και των τεχνών: ζωντανά τοπία που αποδίδονται με ευαισθησία και ελευθερία, αντανακλάσεις, πρωτότυποι χρωματικοί συνδυασμοί κάνουν τα έργα των ερασιτεχνών ζωγράφων έργα καλλιτεχνικών αξιώσεων.

Όσο για την υποβλητική γοητεία των βυζαντινών εικόνων, «έδεσαν» ιδανικά με τον ευλογημένο χώρο, το πανέμορφο πέτρινο εξωκλήσι της Παναγιάς του Ολύμπου, στους πρόποδες του Ολύμπου, με την αγία μορφή της Παναγίας, του Αγίου Διονυσίου και του Κοσμά του Αιτωλού, να αιωρούνται διακριτικά σε αυτή την καλλιτεχνική μυσταγωγία που τίμησε το Λιτοχωρίτικο κοινό.

Πιστεύετε ή όχι στα θαύματα, τις ώρες των εγκαινίων και της παρουσίας του κόσμου, οι θεοί του Ολύμπου ή η Παναγία, συνηγόρησαν ώστε να σκεπάσει θαρρείς προστατευτικά από τη ζέστη τον ήλιο, ένα πελώριο σύννεφο!
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην οικογένεια Νίκου Παπανικολάου, για την πρωτοβουλία να φιλοξενηθεί ένα εικαστικό γεγονός στον μαγευτικό χώρο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ αλλά πρωτίστως η στήριξη σε κάθε καλλιτεχνική, εικαστική και λογοτεχνική δημιουργία με επίκεντρο το Λιτόχωρο και την πολιτιστική δημιουργία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 300 επισκέπτες μεταξύ των οποίων ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Ίτσιος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σόφια Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος, ο (εορτάζων) Περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Παπανικολάου, ο Απόστολος Τζόβας, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, συγγραφείς, ποιητές, ωραίες παρουσίες και τοπικά ΜΜΕ.